Esitajate Liit ja Fonogrammitootjate Ühing lõid kohtus ööklubisid

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Playboy-pidu ööklubis Parlament.
Playboy-pidu ööklubis Parlament. Foto: Scanpix/ Presshouse

Kohus mõistis ööklubide Parlament, Panoraam ja Papillon omanikult välja ligi 700 000 krooni.


30. juunil langetas Harju Maakohus otsuse, mille järgi peab OÜ Promenum maksma Eesti Fonogrammitootjate Ühingule (EFÜ) ning Eesti Esitajate Liidule (EEL) saamata autoritasude eest 692 902 krooni ja 76 senti. Ühingud seletasid, et ööklubide tegevus põhineb muusika avalikul esitamisel, mille eest on vastavalt autoriõiguse seadusele kohustus maksta tasu nii esitajatele kui fonogrammitootjatele. Nõutava raha hulka iseloomustatakse terminiga «õiglane tasu», mida hinnatakse ööklubi suuruse ning lahtioleku päevade järgi.

Promenum on seisukohal, et nende ööklubides peaks see tasu olema väiksem, kui teistes klubides, EFÜ ja EEL ei näinud põhjust erandit teha. Kohus leidis, et teiste ööklubide suhtes oleks ebaõiglane, kui Promenumile kuuluvatele ööklubidele mingeid erandeid tehtaks, pealegi oleks see vastuolus konkurentsiseadusega.

Takkajärgi mõisteti Autoriõiguse seaduse § 72 toetudes tasu välja 31 kuu eest, seega peab Promenum kolme ööklubi pealt tasuma keskmiselt 22 351 krooni kuus. Promenumil on õigus 30 päeva jooksul apellatsioonikaebus esitada.

Autoriõiguse seadusega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles