Galerii: Pariisis saab näha natsiokupatsiooni ajal tehtud haruldasi fotosid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen rue de Belleville`ilt aastast 1944.
Stseen rue de Belleville`ilt aastast 1944. Foto: AFP / Scanpix

Hiljuti avati Prantsusmaa pealinna Pariisi raekojas natsiokupatsiooni ajal tehtud fotode näitus.

Näitusel on väljas 270 haruldast värvifotot aastatest 1940 – 1944, mil peaaegu kogu Prantsusmaa oli natsi-Saksamaa raudse rusika haardes,  kirjutab Reuters.

Nende fotode autoriks on prantsuse fotograaf Andre Zucca, kes suri 1973. aastal.

Zucca kuulus nende prantslaste hulka, kes okupatsioonivõimudega koostööd tegid. Fotograaf töötas natsipropaganda ajalehes Signal ja selle tõttu sai ta ka loa elu-olu jäädvustada.

Ilma selle ajaleheta poleks Zucca neid fotosid teha saanud, sest värvifilmid olid ülikallid ja natsid olid prantslastel keelanud fotografeerimise.

Zucca tehtud fotodel on näha, nagu oleks okupatsioonivõimu ajal prantslaste elu jätkunud tavapärases rütmis ning aeg-ajalt oli isegi lõbus.

Natsivõimu julmus paljastub vaid paaril fotol. Neil on näha juute, kes peavad oma riietel kandma Davidi tähte. Mõnel fotol on näha ka teadaandeid, kus seisab, et kõik tabatavad vastupanuliikumises osalejad lastakse kohapeal maha.

Fotonäituse korraldajad ostsid Zucca pärijatelt seniavaldamata fotosid.

«Arvan, et Andre Zucca oli oma ajastu üks tähtsamaid jäädvustajaid,» sõnas näituse kuraator Jean Baronet.

 

Baroneti sõnul näitavad Zucca tööd, et ta valdas suurepäraselt kompositsiooni.

Kuid näitust on  ka kritiseeritud. Mitmete arvates annab näitus natsiokupatsiooniaegsest Pariisist võltsi ja vale pildi.

«See näitus ei paljasta, et need fotod on tegelikult natsipropaganda. Minu jaoks on sellel halb maik juures,» sõnas Pariisi aselinnapea Christophe Girard.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles