Galerii: „Ürgmees“ naerutas Vallikäärus rahvast

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etendus "Ürgmees" Pärnu Vallikäärus.
Etendus "Ürgmees" Pärnu Vallikäärus. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Laupäeval nägid pärnakad Vallikäärus Jan Uuspõllu ja Tanel Padar & The Suni ühistuuril etenduses „Ürgmees" lõbusaid illustratsioone sugupoolte omavahelistest suhetest.

Vallikäärus istus laupäeva õhtul ligi tuhat inimest, kes olid jahedavõitu ilmast hoolimata tulnud vaatama Uuspõllu Monoteatri etendust.

„Ürgmehe" näol on tegemist humoorika ja teravmeelse ühemeheetendusega, mis räägib meeste ja naiste suhetest, võrdleb naisi ja mehi ning toob näidete põhjal välja põhjused, miks sugupooled omavahel läbi ei saa.

Näitleja Jan Uuspõld lahkas meeste ja naiste arusaamatusi näidetega enda abielust Elsaga, keda kehastas ilmatüdruk Marvi Vallaste. Illustratsioonide abil selgitas Uuspõld, miks mehed ja naised samasuguses olukorras olles erinevalt käituvad.

Võrdluseks tõi Uuspõld ürgaja. „Aja, mil mehi veel austati," lisas ta. Samal ajal kui mehed küttisid, tegelesid naised korilusega.

Korilus tuleb näitleja arvates naiste puhul välja tänapäevalgi: naistele meeldib ilma igasuguse eesmärgita poodlemas käia, nad võivad tundide kaupa riideid valida. Mehel kui kütil on aga poodi minnes üks eesmärk: särk kätte saada ja see ribadeks kanda.

Mehed ja naised räägivad Uuspõllu sõnul eri keelt. Näiteks kui naised saavad kokku, teevad nad teineteisele komplimente. Kuid kui mees ütleks teisele mehele „Need teksad teevad su tagumiku pringiks," ei näeks ta tõenäoliselt sõpra enam kunagi.

Uuspõld rääkis, et kui 50ndatel oli ideaalmees uhke hobuseomanik, siis tänapäeval oled sa ümmargune null, kui sul pole seitsmest bemarit tagumiku all. „Paraku hinnatakse tänapäeval mehi naiste kriteeriumide järgi," ütles ta.

Naistele anti nõu, kuidas läheneda mehele, kes loeb ajalehte või vaatab televiisorit. Tihtipeale teevad naised vea, et ründavad mehi järsult ajal, kui nad püüavad keskenduda. „Sellepärast loebki enamik mehi ajalehti WCs," kinnitas Uuspõld.

Etenduse lõpuks oli Uuspõld leidnud endas läbi nägemuste tõelise ürgmehe ja kuulutas kindlalt: „Ma ei ole sitapea!"

Pärast etendust andis kontserdi Tanel Padar & The Sun. Padar ergutas rahvast püsti tõusma ja kaasa elama, mida paarkümmend inimest ka tegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles