Amnesty International avaldas video veega piinamisest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus veega piinamisest
Kunstniku nägemus veega piinamisest Foto: Wikipedia.org

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International avaldas video veega piinamisest.

Video algab nagu reklaam, milles on näha on puhast vett voolamas, kirjutab metro.co.uk.

 

Vaataja näeb siis, et vesi ei jõua klaasi, vaid seda valatakse araablase näojoontega isikule suhu.

Kinnastatud käsi hoiab mehe nägu paigal ja suud lahti. Piinatav püüab vee eest kõrvale põigelda, kuid see ei õnnestu.

Amnesty International avaldas selle video vastulausena USA väitele, et veega piinamine ( inglise keeles: waterborading) on mõjus meetod ülekuulamistel. Inimõigusorganisatsiooni arvates on tegemist piinamisega.

Samal arvamusel on ka ameeriklasest piinamisasjatundja Malcolm Nance, kes nõuab USA juhtidelt  sellise piinamismeetodi keelamist.

Veega piinamise puhul pannaks isik pikali, pea jalgadega võrreldes allpool. Piinatava näole kallatakse suures koguses vett, mis lõpuks tekitab okserefleksi ja tuimuse.

«Inimesel võib tekkida tunne, et ta upub selle vee kätte. Ta ei suuda enam hingamist kontrollida ja vesi võib jõuda ka kopsudesse,» kirjeldas Nance piinamismeetodit.

Nance`i arvates on see tehnika barbaarne ja väheefektiivne, sest piinatav nõustub piinamisest pääsemiseks lõpuks kõigega.

USA luure keskagentuur CIA on tunnistanud veepiinamise kasutamist vähemalt kolme al-Qaidaga seotuses kahtlustava peal enne 2003. aastat. CIA juht Michael Hayden keelas veega piinamise meetodi kasutamise 2006. aastal.

Amnesty Internationali esindaja Kate Alleni kinnitusel kasutasid nad video tegemiseks mõne sekundi jooksul ise ka veega piinamist.

«Video tegemisel kallati kinni seotud inimese näole vett. Tahtsime näidata, mida CIA ei taha tunnistada. Selle meetodi puhul inimene peaaegu upub ja nad nimetavad seda efektiivseks ülekuulamismeetodiks,» lisas Allen.

Ta jätkas, et isegi video tegemist oli kohutav vaadata, rääkimata tõelisest piinamisest.

Amnesty Internationali videot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles