Mumiy Trolli liider: tuleme toime, kui meid armastatakse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mumiy Troll
Mumiy Troll Foto: Pm

Kõik Õllesummeri peaesinejad esinevad sel aastal Postimehe laval. Üks festivali supertähtedest Mumiy Trolli liider Ilja Lagutenko rääkis Postimehele, mida ta arvab õllest, Michael Jacksonist ja kriisist.




Ilja, meie viimasest vestlusest on möödunud pool aastat, mida head ja mida halba on juhtunud teie bändiga selle aja jooksul?

Oli nii palju head, et ma isegi ei mäleta midagi halba. Me reisisime palju, oli suur turnee Ameerika Ühendriikides, seal toimus ka plaadi «Comrade Ambassador» ametlik esitlus. See on viimast albumite «8» ja «Amba» kompilatsioon, sinna sattusid 14 valitud pala, et kuulajaid mitte väsitada.



Arvasin, et hakkasite sellel albumil inglise keeles laulma. Kui olete turneel, kas esinete ka teistes keeltes? (Lagutenko valdab peale vene keele ka inglise ja hiina keelt – toim.)



Minu arvates on hiina keel hetkel kõige rahvusvahelisem keel. Hiina keel on tuleviku keel. Tegelikult on meil veel aega, et tõlkida oma laule hiina keelde ning laulda neid Eestis.



Aga ilma naljata?


Oleme mänginud Ameerikas, Hiinas, isegi Gröönimaal, kuid alati laulame selles keeles, milles lugu on loodud.



Rock’n’roll on selline keel, millest saavad aru kõik ning mis ei nõua tõlkimist. Publik on tundlik muusika energia suhtes, tekstid on teisejärgulised.



Üks päev enne teid esineb Õllesummeril Moby. Kas on teil plaanis minna teda kuulama? Kuidas staarid üldse käivad kontsertidel, kas peate seda ohtlikuks?


Artistid on ka inimesed. Tahaksin väga vaadata festivali teisi esinejaid, ja meie graafiku järgi ma tõenäoliselt seda ka jõuan.



Aeg-ajalt ma käin kontsertidel. Mõnikord kuulajad tunnevad mind ära, küsivad autogramme. Kuid kui laval toimub midagi erakordset – aga see kontsert, mille kohta küsisite, on kindlasti erakordne –, on meil ikka võimalus jääda rahvamassis tundmatuks.



Õllesummer on õlllefestival. Millal ja kellega viimast korda õlut jõite?


Selle küsimusega ajasite mind täiesti ummikusse. Ausalt öeldes ei ole ma mingi suur õlleaustaja, kuid pean alati meeles, et õllejoomine on paljude kultuuride ja rahvuste jaoks üheks peamiseks kombeks.



Viimast korda jõin ma õlut... kui minu naine sünnitas. Ta sai kusagilt teada, et tume õlu mõjub hästi rinnapiimale ja palus mul enne proovida, kas on see tema jaoks piisavalt maitsev... Ühesõnaga: ta pole hakanud õlut jooma.



Praegu on muusikamaailmas kõige olulisem jututeema Mi­chael Jacksoni lahkumine. Kuidas teie suhtute sellesse kaotusse?

Jacksoni mõju Kaug-Ida rock­bändile Mumiy Troll ei saa võrrelda mõjuga, mis tal oli kogu USA kultuurile. Meie teame kõiki tema hitte ja peame lugu tema loomingust, kuid kogu minu lugupidamise juures: ta ei mõjutanud meie muusikat kuidagi.



Kuid pean ütlema, et ta oli viimane popmuusika kuningate ajastu esindaja. Tema surmaga on see ajajärk lõppenud. Nii suurt kuju kui Jackson ei tule enam kunagi.



Milline on teie retsept, kuidas maailm päästa kriisiolukorrast?

On vaja iseendasse uskuda, on aeg minna edasi oma põhimõtetest kinni hoides. Meie töö ja ülesanne on luua ja mängida muusikat, ning kui meie muusikat kuulatakse ja armastatakse, siis tuleme toime ka kriisiajal.



Kaug-Ida Bändi soovid


•    Artistid paluvad lava taha Mummi või Moët & Chandoni šampanjat ning prantsuse konjakit.


•    Lava taha on tellitud ka Baikali limonaadi ja viina, samuti soovivad esinejad värskeid puuvilju, külmi sakuskasid ning šokolaadi.


•    Bänd hakkab sõitma Tšaikaga.


•    Mumiy Trolli kontsert on Tallinna lauluväljakul 9. juulil kell 23.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles