“Ürgmees” paljastab meeste tõelise olemuse

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ürgmees Jan Uuspõllule lisaks astub suvetuuril üles ka Tanel Padar koos ansambliga The Sun.
Ürgmees Jan Uuspõllule lisaks astub suvetuuril üles ka Tanel Padar koos ansambliga The Sun. Foto: Artur Sadovski / Postimees

Laupäeval kell 19 toimub Pärnu Vallikäärus Jan Uuspõllu ja Tanel Padar & The Sun'i ühistuur "Ürgmees," mis toob välja, et igas mehes on peidus tundeline ja hooliv ürgmees.

"Ürgmehe" näol on tegemist humoorika ja teravmeelse ühemeheetendusega, mis räägib meeste ja naiste vahelistest suhetest, võrdleb naisi ja mehi ning toob välja juba ürgajaL kujunenud instinktid.

Ligi kaks tundi kestev näidend seletab, kuidas on naiste ja meeste erinevus loonud eri maailmapildid, kultuuri ja isegi keele ning mis moel põhjustavad need erinevused arusaamatusi ja teineteise mittemõistmist tänapäeval.

Kõik mehed pole mühakad

Näitleja Jan Uuspõllu sõnul elab igas mehes ürgmees. "Arvatakse, et meestel on tundeid vähem kui naistel, aga tegelikult see nii pole," seletas ta. "Mehed on tundelised, kohusetundlikud ja neil on instinkt hoida oma peret ning lähedasi."

Etendus lükkab ümber laialtlevinud arvamuse, et kõik mehed on mühakad, ja õigustab mõlemat sugupoolt. Muuhulgas saab etenduses üsna palju meeste ja naiste kohta teada.

Uuspõllu arvates on ühiskonnas tekkinud seisukoht, et mehed on mühakad, sest aeg ja mood muutuvad väga kiiresti ning meestele on esitatud palju uusi nõudmisi. "Tänapäeva mehe stereotüüp ei vasta enam sellele, kes mees ise olla tahab," on Uuspõld veendunud. "Kui lastakse tõelisel ürgmehel välja paista, pole hullu midagi."

Uuspõld peab end keskmiseks eesti meheks ja leiab sarnasusi enda ning ürgmehe vahel. "Lõbus ja tore on seda tükki mängida, sest iseenda ja ürgmehe vahel ei teki vastuolusid," lisas ta. "Ma arvan, et peale minu tunnevad end väga paljud selles etenduses ära."

Muusika otse lavalt

Padar sobib Uuspõllu sõnade järgi kõige paremini etendusse, sest ta on tõeline ürgmees ja peale selle ammune sõber.

"Sobime Taneli ja The Sun'iga väga hästi kokku, sest bändis on head muusikud," kinnitas ta.

Algse muusikalise kujunduse ja laulude autor on Chalice, kuid nüüd esitatakse kogu muusika live'is. "See, et muusika tehakse otse lavalt, teeb asja veel erilisemaks," sõnas Uuspõld.

"Ürgmees" on Ameerika näitekirjaniku Rob Beckeri kirjutatud monotükk, mida esitleti esimest korda 26. märtsil 1995 Helen Hayes'i teatris Broadwayl.

Uuspõld rääkis, et kuna meie kultuur erineb suuresti Ameerika omast, on seda eestlastele sobivamaks kohandatud.

Etendust mängitakse praeguseni rohkem kui neljakümnes riigis üle maailma.

Turnee kava

3. juuli Elva Laululava
4. juuli Pärnu Vallikäär
6. juuli Viljandi Kirsimägi
7. juuli Keila Laululava
12. juuli Rakvere Linnuse hoov
13. juuli Kuressaare Lossihoov
14. juuli Haapsalu Väikese Linnuse  hoov
17. juuli Nõmme spordikeskus
19. juuli Tartu Kassitoome org
20. juuli Võru Kandle aed
21. juuli Tallinn Pirita Kloostri varemed
28. juuli Rapla Lauluväljak
8. august Hiiumaa Kärdla lauluväljak
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles