Inimõiguslased: Saudi Araabia naisi koheldakse nagu alaealisi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia naised
Saudi Araabia naised Foto: AFP / Scanpix

Inimõiguste kaitsega tegeleva organisatsiooni Human Rights Watch arvates piiravad Saudi Araabias naiste õigusi niinimetatud meeshooldajad, kes kohtlevad neid nagu alaealisi.

Organisatsioon avaldas Saudi Araabia naiste olukorda käsitleva raporti, kirjutab Reuters.

Saudi Araabias kehtivate seaduste kohaselt peab naine saama niinimetatud meessoost hooldajalt loa töötamiseks, reisimiseks, õpinguteks, abiellumiseks ja isegi arsti külastamiseks.

Meeshooldajaks on tavaliselt naise isa või abikaasa, kuid selleks võib olla ka poeg.

«Saudi Araabia juhid eiravad naiste õigus, et mehed nende üle saaksid kontrolli säilitada,» sõnas Human Rights Watchi esindaja Farida Deif.

Saudi Araabiat peetakse maailma üheks kõige konservatiivsemaks riigiks. Võimul olevate islamistlike usujuhtide poolt kehtestatud reeglid piiravad naiste õigusi ja avalikkuses liikumist. Nii näiteks on selles riigis naistel keelatud autot juhtida.

Kui 2005. aastal tuli võimule kuningas Abdullah, siis ta lubas mitmeid uuendusi. Nii näiteks anti inimõigusorganisatsioonidele suuremad õigused selles riigis tegutsemiseks.

Saudi Araabia valitsuse sõnul ei saa järske muutusi ellu viia, kuna ühiskonna tähtsate elualade esindajad on nende vastu.

Saudi Araabia moslemitest usujuhid ei soovi naistele rohkem vabadust ja õigusi anda.

«Isad, abikaasad, ametnikud ja võimulolijad kohtlevad täiskasvanud naisi nagu alaealisi. Naistel pole õigust oma elu ja heaolu üle otsustada,» võttis raport olukorra kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles