Julian Assange: USA luureametnik jälgis mind Berliinis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange
Julian Assange Foto: SCANPIX

Kõmulise meediaportaali Wikileaks asutaja Julian Assange´i sõnul luuras neli aastat tagasi Saksamaal Berliinis toimunud arvutikonverentsil tema järele USA mereväe spioon.

Assange esitas vastavasisulise kaebuse Saksamaa Karlsruhe prokuratuurile, edastab The Local.

Prokuratuuri esindaja Markus Köhler kinnitas, et nad said Asange`ilt vastavasisulise kaebuse.

Ta lisas, et prokuratuur uurib esitatud kaebust ning kui on põhjust, siis käivitatakse laiaulatuslik uurimine ning esitatakse süüdistus.

Assange selgituse kohaselt tuli Chaos Computer Club 2009 iga-aastasel konverentsil tema järgi luuramine päevavalgele, kui endine mereväe luuraja andis selle aasta juunis Wikileaksile salainfot edastanud USA sõjaväelase Bradley Manningi kohtuprotsessil tunnistusi.

Iraagis luureanalüütikuna tegutsenud Manningile määras kohus info lekitamise eest 35 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Stuttgardis asunud USA luuraja, kelle kohta on kasutatud nime Matthew H. jälgis lisaks Assange`ile ka Wikileaksi kaasasutajat Daniel Domscheid-Bergi ja Prantsuse internetiaktivisti Jeremie Zimmermanni.

Assange`i sõnul on Saksa seaduse järgi selline jälgimine keelatud.

Assange on alates 2012. aasta juunist Londonis Ecuadori saatkonnas. Seal elamine aitab tal hoiduda Rootsile välja andmisest.

Assange`i kinnitusel on ta vajadusel valmis andma video abil tunnistusi.

Wikileaksi asutaja kardab, et kui britid annavad ta Rootsile, siis see riik annab ta välja USAle.

USAs võidakse ta anda kohtu alla sadade tuhandete Iraagi ja Afganistani sõda puudutavate USA diplomaatiliste ja sõjaväeliste memode avalikustamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles