Natside loodud sariin on tapvam kui tsüaniidgaas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sariini testimine küüliku peal 1970. aastatel
Sariini testimine küüliku peal 1970. aastatel Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry teatas möödunud reedel, et ÜRO keemiaekspertide uuringu kohaselt võidi Süürias Damascuses kasutada närvimürki sariini.

Need tõendid põhinevad süürlastelt võetud juukse- ja vereanalüüsidel, edastab Huffington Post.

Kerry andmetel hukkus Süürias väidetavas sariinirünnakus üle 1400 inimese. Lääneriikide arvates tegid keemiarünnaku president Bashar al-Assadi režiimile usatavad väeüksused. Al-Assad omakorda süüdistab opositsioonilist Vaba Süüria Armeed.

Sariin loodi 1938. aastal natsi-Saksamaal. 1990. aastatel kasutati seda kaks korda Jaapanis tehtud terrorirünnakutes. Siis hukkus 21 inimest ning tuhanded sai kannatada.

Iraagi endine diktaator Saddam Hussein andis 1998. aastal käsu kasutada sariini. Siis hukkus 5000 kurdi.

Natsid ise ei jõudnud enda loodud tapvat ainet kasutada.

Sariin on lõhnatu, maitsetu kergesti lenduv vedelik. Sariin mõjub närvisüsteemile.

Sariinimürgistuse sümptomid on vedela lima tekkimine hingamisteedes, survetunne rinnus ja pupillide ahenemine. Järgnevad hingamisraskused, iiveldus ja rohke süljeeritus. Kontroll keha üle kaob, mürgitatu oksendab, roojab ja urineerib kontrollimatult. Järgnevad lihaste tõmblused. Lõpuks tekib kooma.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on sariin 26 korda tapvam kui tsüaniidgaas. Juba väga väike kogus sariini toob kaasa surma.

Rahvusvaheline keemiarelvade keelustamise organisatsioon (OPCW) on sariini määratlenud kui massihävitusrelva.

OPCW keemiarelvade keelustamise rahvusvahelisele lepingule ei ole alla kirjutanud Angola, Egiptus, Põhja-Korea, Lõuna-Sudaan ja Süüria.

Lepingu on allkirjastanud, kuid mitte ratifitseerinud Iisrael ja Birma.

Saksakeelne nimetus Sarin on moodustatud selle leiutanud saksa teadlaste nimetähtedest: Schrader, Ambros, Rüdiger ja Van der Linde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles