Paljastus 350 aasta vanune külma kaokaojoogi retsept

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljastus 350 aasta vanune külma kaokaojoogi retsept
Paljastus 350 aasta vanune külma kaokaojoogi retsept Foto: SCANPIX

Suurbritannia Leicesteri ülikooli teadlased avastasid vana külma kakaojoogi retsepti, mis võib olla tänapäeva mocha frappuccino eelkäijaks.

See 350 aasta tagune retsept leiti Sandwichi hertsogi dokumentide seast, edastabmsnbc.com.


Sama aadlisuguvõsa andis nime ka kihilisele võileivale sändvitšile. Võimalik, et need aristokraadid mõtlesid välja ka selle joogi.

«Tegemist ei olnud kakaojäätisega, pigem oli see jahutatud kakaojook nagu tänapäeval müüakse neid kohvikutes. Sellise külma joogi tegemine 17. sajandil nõudis jääkuubikuid, mis tollal oli üsna suur luksus,» selgitas teadlane Kate Loveman.

1660. aastatel kogus Sandwichi hertsog, Sir Edward Montagu külmade kakaojookide retsepte. See oli kaua aega enne seda, kui ta järeltulija, neljas Sandwichi hertsog John Montagu leiutas kihilise võileiva.

Kakao jõudis Inglismaale umbes 1640. aasta paiku. Seda peeti eksootiliseks joogiks, mis suutis mitmeid haigusi ravida ning samas olla ka afrodisiaakum.

Samas oli ka neid, kes kakaosse skeptiliselt suhtusid ning selle joogi eest hoiatasid. Arvati, et kakao joomine võib põhjustada unetust, liigset limateket, seedeprobleeme, südame- ja kopsuhaigusi.

Lovemani sõnul soovitas Sandwichi hertsog pärast külma kakao söömis-joomist juua sooja kakaod, kuna see kahandab külmast tekkinud terviseprobleeme.

Kakao hakkas Briti kõrgklassi seas levima 1650. aastatel. 1690. aastatel oli Londonis juba eliidi jaoks mõeldud kakaojoomise paigad. Juba siis rõhutati, et see jook tekitab mõnutunde ja on väga nauditav.

«Nii nagu 17. sajandil, reklaamitaks ka nüüd kakaojooke läbi mõnu, seksuaalsuse ja ilusate naiste,» tõdes teadlane.

Ta lisas, et 17. sajandil reklaamiti kakaod, kui kehakaalu kasvatavat jooki, siis nüüd hoiavad reklaamijad suu selle koha pealt kinni.

17.sajandi iluideaalid olid teistsugused kui tänapäeval ning suur kehakaal näitas, siis et inimesel on palju süüa-juua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles