Väikesed tantsijad pingutavad purjeid

Sandra Maasalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsupeo esimesed proovid Kalevi staadionil.
Tantsupeo esimesed proovid Kalevi staadionil. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Ole tähelepanelik ja ära jutusta!» kõlab üle Kalevi staadioni abiväljaku. Lapsed seisavad kolonnides ja ootavad tantsupeo esimese proovi algust.

Hääl kuulub tribüünil seisvale 3.-4. klasside tantsurühmade liigijuhile Marina Kuznetsovale. Väikesed tantsijad ise pigem nihelevad ja sibelevad igas suunas, kui seisavad korralikult paigal.

Tantsupeole on paljudes Eesti koolides tegutsevatest rahvatantsurühmadest pääsenud vaid parimad 61 rühma, kellest üks on varurühm. Kokku on väikesi tantsijaid ligi tuhat.

Neid tervitab seekordse mereteemalise tantsupeo üldjuht Ülo Luht ehk Kapten: «Kapten tervitab meeskonda ja soovib head purjede pingutamise nädalat, rahu ja rõõmsameelsust.»

Esimeseks harjutuseks võtavad lapsed rühmade kaupa sisse staadionile sisenemise positsioonid. «Kui meil sellega ka nii kaua läheb, siis me küll ei jõua,» manitseb Kuznetsova.

Lapsed tammuvad ja sagivad. Ühes rühmas kahmab poiss peenikest asfaldipuru ja viskab sellega tüdrukut, kes ei jää vastust võlgu. «Palivere, lehvita mulle!» hõikab hääl tribüünilt ühe rühma nime.

Kuigi esimene proovipäev kõige pisemate tantsijatega kipub saatjate sõnul ikka nagu puder ja kapsad olema, võtab staadionil toimuv tasapisi siiski ilmet. Juba teevad tantsijad valsisamme ja keerutavad sõõrides.

Väljaspool platsi liigub vaid mõni üksik tantsulaps. Teiste tantsu vaatavad pealt Nõmme põhikooli 3.-4. klassi segarühma poisid ja tüdrukud. Nemad ongi varurühm. Mõned rühma liikmed keerutavad koos teiste tantsijatega, kuid umbes pooled jooksevad niisama ringi.

Markus Maidla, Alexander Lawrence, Sander Sinnep, Johannes Palmik ja Kertu Aitsam istuvad murul. Kõigil peale Aitsami on see esimene kord tantsupeol osaleda.

«Proovid on vastikud ja palavad, aga tore on tantsida,» räägib Sander Sinnep. Tema ja kaaslaste proovitegemine on alles ees.

Võimalus suurest peost osa võtta rõõmustab kõiki. «Saab rahvale esineda,» põhjendab Johannes Palmik, miks talle tantsupidu meeldib.

Sinnep tunnistab, et peole pääsemise katsed olid rasked küll ja nende rühmal läks natuke sassi ka. Seda enam loodavad nad, et etendustel kõik ikka ilusti õnnestub. «Et tantsupidu ära ei rikuks,» viskab Sinnep nalja.

Täna on tantsulapsed staadionil õhtul kella kaheksani. Homme kella üheksast hommikul kuueni õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles