Video: Süürias kasutati lisaks närvigaasile ka napalmi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürias kasutati lisaks närvigaasile ka napalmi?
Süürias kasutati lisaks närvigaasile ka napalmi? Foto: Youtube

Internetti on ilmunud šokeerivad videod, millel on näha kannatada saanud noori süürlasi, kellel väidetavalt on napalmivigastused.

Kinnitamata andmetel visati napalmipomme Aleppo lähedasele Urum al Kubrasele, edastab Sky News.

Ühel videol esineb mees, kes enda sõnul on õpetaja. Ta selgitab, et kooli juurde visati lennukilt napalmipomme, mille tõttu õpilased said kannatada.

«Üle meie piirkonna lendas lennuk, kust visati pomme. Püüdsime põgeneda, et mitte hukkuda. Õpilased said vigastada,» selgitas mees.

Arstide sõnul on vigastused sellised, nagu tekivad napalmi puhul.

Väidetavalt tegi kannatanutest video Süürias Aleppos tegutsev mässuliste grupeering.

Teisel videol paljastavad arstid, et võimalikus napalmirünnakus hukkus seitse inimest ja 50 sai kannatada.

Samas nad ei kinnitanud lõplikult, et vigastused on tekitanud napalm.

Aleppos oli sel ajal ka Suurbritannia ringhäälingu BBC televisioonigrupp, kelle liikmete sõnul ei olnud šrapnellivigastusi, vaid ainult naha põlemine. Kannatada saanud meenutasid «elavaid surnuid».

Napalmi tekitab raskeid põletusi, kuid selle kasutamine sõjategevuses ei ole keelatud. Napalmi kasutati laialdaselt näiteks Vietnami sõjas kui ka Teises maailmasõjas. See geeli sarnane aine kleepub nahale ja tekitab põletusi.

ÜRO inspektorid uurisid Süürias, kas sealses kodusõjas võidi kasutada keemiarelva, eelkõige närvigaasi. Maailma meediasse jõudis uudis Süürias väidetava keemiarelva kasutamise kohta möödunud nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles