Sindi tähistab Wöhrmanni sünniaastapäeva

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi gümnaasium.
Sindi gümnaasium. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Sindi muuseum ja Sindi gümnaasium tähistavad 6. juulil ühisüritusega Sindi vabriku ja kooli rajaja Johann Christoph Wöhrmanni 225. sünniaastapäeva.


Muuseumis saavad külastajad vaadata väljapanekut Wöhrmanni elust ja tegevusest. Sindi gümnaasiumisse aga kogunevad kutsutud külalised Wöhrmanni büsti avamisele ja ajalookonverentsile.

Ajalooprofessor Aadu Musta ütlust mööda on Wöhrmanni näol tegemist tolleaegse Vene impeeriumi mastaabis tuntud reformaatoriga, kes on jätnud oma jälje kogu Liivimaa arengusse. Ta lammutas tol ajal aegunud-iganenud ühiskondlikke struktuure.

“Tema tegevus kujundas ümber Pärnumaa talupoegade majanduselu,” on kirjeldanud Must. “Tollest hetkest saadi aru, et talumees ei peagi talvel magama ja ootama kevadet, vaid just tänu Wöhrmanni ettevõtlikkusele kasutati talurahvast vedudel ja sealjuures suure vabriku metsavarumistöödel. Tema viis Pärnumaa suuresti ühest ajastust teise.”

Wöhrmanni kaubalaevadega hangitud puudest kujunesid kaunid alleed Riiga ja Sinti.

Wöhrmanni rajatud Sindi vabrikut kui armee kõige suuremat mundrikaleviga varustajat käis vaatamas isegi Vene tsaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles