Suletud Rootsi eliit-internaatkoolis kasutati ka veepiinamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suletud Rootsi eliit-internaatkool Lundsbergs skola
Suletud Rootsi eliit-internaatkool Lundsbergs skola Foto: SCANPIX

Rootsi inimõiguseksperdi Owe Bringi sõnul olid eliit-internaatkoolis Lundsbergs skola aset leidnud julmad kiusamised vastuolus rahvusvaheliste piinamist keelavate seadustega ning samas inimõiguste rikkumine.

Rootsi koolide inspektsioon langetas sel nädalal otsuse see kool sulgeda pärast viimase julma intsidendi päevavalgele tulekut, edastab The Local.

Politsei ja inspektsiooni kinnitusel piinati kahte õpilast kuuma triikrauaga. Nad vajasid haiglaravi.

Lisaks oli varem selles koolis kasutatud ka võtteid, mis sarnanesid Kuubal asuva USA  Guantanamo vangilaagri veepiinamisega.

«Õpilane oli pandud põrandale selili ja talle pandi suhu toru, mille kaudu talle vett suhu kallati. Samas suleti kõik peas olevad avaused,» selgitas ekspert.

Ta lisas, et see kiusamismeetod kandis nime Allveelaev ning oli sarnane Guantanamo veepiinamisega.

«Veepiinamisel puhul kallatakse väga suures koguses vett organismi. Ohver võib selle tagajärjel tunda uppumistunnet. Lundsbergsi kooli saab selles võrrelda Guantanamo vangilaagriga. ÜRO 1984. aasta piinamist keelava seaduse kohaselt on selle kasutamine kuritegu,» selgitas Bring.

Lundsbergsi intrenaatkooli juhtum käivitas Rootsis üleriigilise debati koolikiusamisest. See kool asutati 19. sajandi lõpul Briti internaatkoolide eeskujul.

Rootsi inimõigusspetsialistide arvates soositakse sellistes kinnistes eliitõppeasutustes varjatud vägivalda ning erinevatesse sotsiaalsetesse klassidesse kuuluvate inimeste vahelist vihkamist.

«Tegemist on otsese julmusega. Teismelised peaks aru saama, mida üks või teine piinamisviis kaasa tuua võib. Eriti veel siis, kui tegemist on vee kallamisega kellegi organismi või kuuma triikrauaga piinamises,» lausus inimõigusorganisatsiooni Amnesty International Rootsi esindaja Inger Sjöberg.

Lundsbergsi kooli juht Staffan Hörnberg vallandati. Mehe sõnul ei olnud tal aimugi, et õpilased tegelesid kaaslaste julma veepiinamisega.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles