Jääkaru lõhkus Teravmägedel soomlaste kummipaadi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkaru
Jääkaru Foto: SCANPIX

Soome purjelaeva Bavaria 300 meeskond oli tunnistajaks juhtumile, milles uudishimulik jääkaru lõhkus Teravmägedel nende kummipaadi.

Kapten Kari Ruffe Nurmi sõnul oli juhtum selline, mis alatiseks jääb meelde, edastab iltasanomat.fi.

«Olime ankrus Teravmägede põhjaosas ja läksime kummpaadiga randa. Suundusime Vene uurimisjaama. Olime natuke aega saanud rannal olla, kui saabus suur jääkaru, kes ründas meie kummipaati ja lõhkus selle. Enne agressiivset isakaru käis kummipaati nuusutamas emane karu,» meenutas Nurmi.

Meeskonnaliikmed ei olnud ohus, kuna nad olid jääkarust üsna kaugel ning neil olid relvad. Kapteni sõnul tuleb Teravmägedel liikudes kogu aeg relva kaasas kanda, sest seal on ette tulnud jääkarude rünnakuid.

«Seal on umbes 3000 jääkaru ja 2000 elanikku,» nentis soomlane.

Jääkaru lõhkus meeste kummipaadi sedavõrd, et oma jõududega seda enam töökorda ei saadud. Nad said abi kohalikelt. Kuigi parandamine võttis aega, said nad siiski lõpuks alusele tagasi.

Soome seiklejad Nurmi, Esa Kekki ja Petri Seljavaara asusid Ruffe nime kandva klaaskiust purjelaevaga Teravmägede poole teele suve alguses.

Nüüdseks on merel oldud kolm kuud ning seljataga 11 000 kilomeetri. Nurmi sõnul pidid nad kogu aeg valvel olema, et suured jäälahmakad klaaskiust alust ei kahjustaks.

«Jääkaruga intsident oli omalaadseks vahelduseks. Meile öeldi, et Teravmägedel on suvi väga vihmane. See ei takistanud meie uurimisretke,» lausus kapten.

Nurmi on kogenud merekaru, kes on seilanud oma alusega Bavaria paar korda üle Atlandi ning purjetanud Soomest Fääri saartele. Nüüdsest Teravmägedele seilamisest oli ta unistanud juba ammu.

Purjetamise ajal ei olnud öövahis olemise tõttu tavapärast režiimi ning mehed ei saanud kaks nädalat pesta. Neil tuli kokku hoida nii kütust, vett kui sööki.

Kui kolm soomlast Fääri saartel maale pääsesid sõid nad üsna suures koguses hülgeliha.

Neil on ees kolme nädala pikkune teekond Norra Bodøst Soome.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles