Pärnu muuseumis näeb aluspükse

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi muuseumi rändnäitus “Need ...” käsitleb 20. sajandi esimese poole pesumoodi.
Viljandi muuseumi rändnäitus “Need ...” käsitleb 20. sajandi esimese poole pesumoodi. Foto: muuseum.viljandimaa.ee

Pärnu muuseumis on avatud suvenäitused “Meie vammus” ja “Need ...”, milles saab ülevaate omaaegsetest riietumistavadest.


Pärnu muuseumi peavarahoidja Ülli Kont ütles Raadio Pärnule, et näitus “Meie vammus” annab ülevaate eestlaste rõivastumisest ärkamisajast oma riigi loomiseni. Kondi arvates toob näitus huvitavalt välja muutused 19. ja 20. sajandi moevooludes, mis peale mõisa- ja linnarahva mõjutasid maarahva riietumistavasidki.



Kondi jutu järgi on väljas ühe inimese, kunagise mõisavirtina kollektsioon linnarõivaid.



Esemed pärinevad Pärnu ja Eesti Rahva Muuseumi ning Eesti ajaloomuuseumi kogudest.



Viljandi muuseumi rändnäitus “Need ...” käsitleb 20. sajandi esimese poole pesumoodi. Eksponeeritud on valik pesuesemeid aastatest 1900–1950, millest põhiosa pärineb Viljandi muuseumi kogust. Välja on pandud veel esemed Heimtali muuseumist ja erakogudest.



Sajandi alguses oli aluspesu teema, millest rääkimine oli tabu, mistõttu ei julgetud sõnu “aluspüksid” ja “alustalje” avalikult kasutada. Nõnda öeldigi aluspesust rääkides lihtsalt “need”. Ajapikku suhtumine aluspesusse muutus. Näitus annab nüüd võimaluse heita pilk meie esivanemate elu privaatsemale, samal ajal argisemale poolele.



Näitused Pärnu muuseumis on avatud 12. septembrini iga päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles