Laulu- ja tantsupeol kogutakse pärimusi

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavusel Laulu- ja Tantsupeol on kohal ka pärimuse kogujad.
Tänavusel Laulu- ja Tantsupeol on kohal ka pärimuse kogujad. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Juuli alguses suunduvad Eesti Rahva Muuseumi (ERM) pärimuse kogujad Suure-Jaani rahvalugusid koguma ja laulu- ja tantsupeole pidustuste külastajaid ning nende emotsioone jäädvustama Elisa kingitud rahvusmustriga minirüperaaliga.

ERMi direktori Krista Aru teatel suunduvad pärimuse kogujad Urvaste kihelkonna seeliku triibustikus rüperaaliga juuli alguses Suure-Jaani, kus on eesmärgiks Eesti argielu jäädvustamine.

"Vaadatakse, mis on sundinud inimesi tegema valikuid, ümber korraldama oma majapidamist ja elatusalasid ning läbi mõtlema eelistusi ja ootusi maaelu suhtes," tutvustas Aru triibuliste tegemisi. "Kohe juuli alguses lähevad triibulised laulu- ja tantsupeole, et välitööde käigus jäädvustada pidustuste külastajaid ning nende emotsioone."

Välitöödel kasutavad triibulised Elisalt saadud sülearvuti ja nutitelefoni vahelisse tootevahemikku jäävat Lenovo netbooki.

Aru kinnitusel on Elisa ja muuseumi koostöö väga teretulnud, sest siin aitavad tehnoloogia ja uue meedia keskkond hoida mälu ja kultuurilist järjepidevust.

Elisa juhatuse esimehe Sami Seppäneni kinnitusel sobib Lenovo minisülearvuti tänu oma mobiilsusele, väikesele kaalule ja heale vastupidavusele väga hästi töövahendiks liikuva eluviisiga inimesele.

"Sellest meie mõte, et Eesti Rahva Muuseumi välitöö tegijad - pärimuste kogujad - võiksid ringi käia just sellise kirju kaanega arvutiga ning sellega pärimusi ja rahvalugusid jäädvustada," ütles Seppänen.

Pärimuste kogujad kasutavad arvutit välitööpäevikute pidamisel, intervjuude salvestamisel ja süstematiseerimisel, fotode jäädvustamisel, side pidamisel andmebaasidega ning ühenduses olemiseks võrgustikega: mikroblogide ja suhtlusportaalidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles