Kõrgetel kontsadel ostlemine aitab kulutusi kontrolli all hoida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgetel kontsadel ostlemine aitab kulutusi kontrolli all hoida
Kõrgetel kontsadel ostlemine aitab kulutusi kontrolli all hoida Foto: SCANPIX

Uuring näitas, et kui naised ostlevad jalas kõrgekontsalised kingad, siis on neil lihtsam kulutusi kontrolli all hoida.

Uuringu autori Jeffrey Larsoni sõnul tasuks need, kellel on tendents liiga palju kulutada, panna sisseostude tegemise ajaks kõrge kontsaga kingad, kirjutab Science Daily.

«Teada on, et liiga palju kipuvad kulutama need, kelle iseloomus domineerivad äärmused. Kui aga panna jalga kõrgekontsalised kingad, siis neist tuleb liikumisel tasakaalu säilitada ning samas mõjutab see rohkem vaagima. Ühesõnaga kontsadel olemine muudab mõtlemist,» selgitas Larson.

Teadlaste eesmärgiks oli uurida ostlemise naudingu ja otsustamise vahelist seost.

Uuring näitas, et vaimselt tasakaalus tarbijad eelistasid keskmisi tooteid. Nad tõid näite, et sellised tarbijad ostavad tõenäoliselt 42-tollise televiisori, mitte 32-tollise või 50-tollise.

Need ostlejad uurisid esmalt toote kohta, siis võrdlesid hindu ning naisostlejatel olid enamasti jalas kõrgete kontsadega kingad.

Uuringu autorite sõnul peaks ostlejad tähelepanu pöörama nii oma mõtetele kui ka sellele, kuidas keskkond mõjutab ostlemissoovi.

«Kui on tekkinud ostusoov, siis tasuks küsida, et kas mul läheb seda ikka vaja ning kas jalas olevad kingad võivad siin rolli mängida. Võivad küll, sest kui need on kõrgekontsalised, siis aitavad tasakaalu säilitada ja raha liigkulutamist piirata,» nentisid uurijad.

Uurijad lisasid, et inimesed on terve elu dilemma ees, kas osta või mitte.

Larsoni ja kaasteadlase Darron Billeteri sõnul mõjutab tasakaalus meel ka tasakaalus tarbimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles