Uurijad: seebiooperid on Brasiilias vähendanud laste arvu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia seebiooperi «Terra Esperanza» reklaam
Brasiilia seebiooperi «Terra Esperanza» reklaam Foto: screensavers.com

Londonis asuva rahvusvahelise majanduspoliitika uurimiskeskuse ja Itaalia Bocconi ülikooli uuring näitas, et seebiooperites portreteeritavad vähese laste arvuga peremudelid on mõjutanud brasiillasi.

Sotsioloogide sõnul on seebiooperid hakanud mõjutama seda, mitut last naised soovivad, kirjutab skynews.com.

«Brasiillannad on hakanud vähem lapsi sünnitama. Kui 1960. aastatel oli naisel keskmiselt 6,3 last, siis 2000. aastatel on see arv vähenenud 2,3ni,» selgitasid uurijad.

Uurijate kinnitusel võib laste arvukuse vähenemise üheks põhjuseks kindlasti pidada Brasiilias ülimalt populaarseid seebioopereid.

«Uuring näitas, et eriti populaarsed on satelliitkanali Globo edastatavad seebiooperid. Mehhiko seebioopereid näitav võistlev kanal nii populaarne pole,» nentisid sotsioloogid.

Naiste seas tehtud küsitlus näitas, et nad näevad seebiooperiperekondades ideaali ning iga neljas neist on oma lapsele nõus mõne sealse tegelase järgi nime panema.

«Seebiooperite mõju elanikkonna käitumisele ei saa alahinnata ning riigijuhid peaksid neid elanike eluolu korraldades arvesse võtma,» selgitas uuringu juht Eliana La Ferrara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles