Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Milline näeb vein välja mikroskoobi all?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Artikli foto
Foto: SCANPIX

USA teadlane uuris, milline näeb vein välja mikroskoobi all vaadates.

Erinevat liiki veinides paljastusid suhkru mikroskoopilised terad, mis särasid vikerkaarevärvides, edastab Daily Mail.

Samuti moodustasid veini ülejäänud komponendid erinevaid kujundeid.

Teadlane Gary Greenberg uuris mikroskoobi all näiteks Merlot, Beaujolais ja Zinfandel veine, pannes neist klaasalusele vaid paar tilka.  

«Mikroskoobi all avanes hoopis uus veinimaailm. Seal oli näha looduse varjatud poolt,» lausus teadlane.

33-aastaselt otsustas varem fotograafina töötanud Greenberg lahkuda kodulinnast Los Angelesest ning minna õppima Londonisse. Ta sai University College Londonist biomeditsiinis doktorikraadi.

1990. aastatel leiutas ta kõrglahutusega ja kolmedimensioonilise mikroskoobi.

Greenberg on alates sellest ajast uurinud looduse peidetud poolt, tehes fotosid ja uurides mikroskoobi all igapäevaelu esemeid.

Lisaks veinile on ta mikroskoobi all uurinud ka puu- ja juurvilju ning lilli.

Tema tuntumateks töödeks on liivateradest mikroskoobipiltide kollektsioon, nende seas ka pildid NASA Apollo 11 missiooni poolt Kuult kaasa toodud pinnasematerjalist.

Greenbergile on huvi pakkunud ka inimkeha erinevad osad.

Ameeriklase sõnul tegeleb ta mikrofotograafiaga, mis lubab tal tegeleda oma kahe põhilise huvi – fotograafia ja teadusega.

Pilte vaata siit.

Märksõnad

Tagasi üles