Kokaiin muudab ajustruktuuri väga kiiresti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokaiin
Kokaiin Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuring näitas, et kokaiini tarbimine muudab ajustruktuuri juba paari tunni jooksul selle narkootikumi tarbimisest.

Loomadel tehtud kokaiinikatsed paljastasid, et aju nendes osades, mis on seotud õppimise ja mäluga, tekkisid uued struktuurid peaaegu kohe pärast aine manustamist, edastab BBC.

Hiired, kelle ajus leidis aset kõige enam muutusi, tarbisid kokaiini enim.

California ja San Francisco ülikooli teadlasi huvitasid eelkõige pikkade jätketega dendriitrakud. Need mängivad mälus tähtsat rolli.

Katses lubati hiirtel jalutada kahes kambris, millest mõlemal oli väga erinev lõhn ja pinna tekstuur.

Kui hiired olid lemmikkambri välja valinud, süstiti neile kokaiini.

Lasermikroskoobi abil uuriti siis, mis toimub hiirte ajus.  Uuring näitas, et kokaiinisüsti saanud hiirtel hakkas aju muutuma ning tekkis rohkem dendriitrakke. Aju muutused olid püsivad ka kaks tundi pärast narkootikumi manustamist.

«Katse näitas, et kokaiin tekitas kiiresti palju uusi rakke ning hiirtel tekkis sõltuvus. Muutused ajus paljastasid, kuidas võib tekkida kokaiinisõltuvus inimesel,» selgitas California ülikooli teadlane Linda Wilbrecht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles