Linnud reageerivad maanteede kiiruspiirangutele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste sõnul reageerivad linnud maanteede kiiruspiirangutele
Teadlaste sõnul reageerivad linnud maanteede kiiruspiirangutele Foto: SCANPIX

Kanada Lavali ülikooli uuring näitas, et kui autodega liiklejad tihtipeale eiravad maanteedel kehtivad kiiruspiiranguid, siis linnud peavad neist kinni.

Uuringu kohaselt tõusevad linnud kiiremini lendu tee piirkondadest, kus masinatel on lubatud sõita kiiremini, edastab Daily Mail.

Piirkondades aga, kus peab sõitma aeglasemalt, tõusevad linnud aeglasemalt lendu.

Teadlaste sõnul tajuvad linnud teel kehtestatud kiirust ning lendu tõusmise kiirus või aeglus ei ole tingitud lähenevate autode sõidukiirusest.

Lindude uuring viidi läbi Prantsusmaa lääneosas.

Teadlased sõitsid teedele, kus kiiruspiirang oli vastavalt 20, 50, 90 ja 110 kilomeetrit tunnis. Nad mõõtsid samas teedel ja nende kõrval olnud lindude õhkutõusmise kiirust.

Mõõdeti lindude auto kaugust linnust ning aega, mil linnul kulus auto lähenemisel õhku tõusmiseks. 

«Linnud reageerisid lähenevale autole kiiremini aladel, kus kiiruspiirang oli kõrgem,» teatas teadlane Pierre Legagneux.

Ta lisas, et samas ei mõjutanud auto tegelik liikumiskiirus linnu lendutõusmise kiirust.

Teadlaste arvates on lindude selline reageerimine sõidukiiruse piirangutele tingitud keskkonnatingimustest.

«Kuna linnud on tihtipeale liikluse ohvrid, siis ootasime, et linnud reageerivad liiklusele samal viisil nagu kiskjatele. Linnud ongi ära õppinud teekiirusele reageerimise,» sõnas Legagneux.

Uuringu tulemused paljastasid, et lindude reageerimine sõltub eelkõige teel kehtestatud kiiruspiirangust, mitte niivõrd sellest, kui suure kiirusega autod sõidavad.

«See näitab, et linnud tajuvad kiiruspiiranguid ning suudavad selle tõttu oma lennukiirust reguleerida,» lisas Legagneux.

Keset teed olevad linnud reageerivad kiiremini ja on ettevaatlikumad kui teede äärtel olevad linnud.

Teadlasi huvitas eelkõige selliste linnuliikide nagu mustvarese (Corvus corone), koduvarblase (Passer domesticus) ja musträsta (Turdus merula) reageering.

Uuringu paljastas ka selle, et väiksemad ja kergemad linnud ootasid enne lendutõusmist kauem kui suuremad ja raskemad linnud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles