Jaapani teadlaste sõnul on kliimamuutus kahandanud õunte tekstuuri pehmemaks ning magusamaks.
Kliimamuutus on teinud õunad magusamaks
Teadlased kogusid õunteproove ajavahemikul 1970 – 2010 kahest Jaapani suurest õunakasvatusest, edastab AFP
Uuring paljastas, et õunad on selle aja jooksul muutunud.
«Need muutused on tingitud varasemast õitsemisest ja kõrgematest temperatuuridest,» laususid teadlased.
Igal aastal toodetakse maailmas 60 miljonit tonni õunu. Õun on populaarsuselt kolmandal kohal.
Varasemad uuringud on näidanud, et globaalne kliimasoojenemine on kaasa toonud õunapuude varasema õitsemise. Õunasaaki mõjutavad ka sademete ja õhutemperatuuri kõikumised.
Jaapani teadlased uurisid Fuji ja Tsugaru õunu, mis on populaarsed sordid.
Need õunakasvatused asuvad Jaapani Nagano ja Aomori regioonis, kus kümne aastaga on õhutemperatuuri tõusnud 0,31 – 0,34 kraadi võrra.
Teadlased valisid need õunakasvatused uurimiseks, kuna seal ei ole toimunud pika aja jooksul suuri muutusi.
Koguti andmeid õunte happelisuse ja suhkrusisalduse, tekstuuri kõvaduse ja plekkide tekkimise kohta.
Analüüs näitas, et õuntes on kahanenud happelisus, tekstuur on pehmem ning suhkru sisaldus suurem.
«Õunte magusamaks muutumine on hea asi, kuid tekstuuri pehmenemine halb. Arvame, et enamik inimesi eelistab magusaid, kuid tugeva tekstuuriga õunu, kuid eks igaühele ole oma maitse,» sõnas Jaapani puuviljade teaduse instituudi teadlane Toshihiko Sugiura.
Teadlaste sõnul on kliimamuutus silmnähtavalt mõjutanud õunu.