Kinomajas toimub Poola kultusfilmide festival

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Andrzej Wajda filmist «Tuhk ja teemant»
Kaader Andrzej Wajda filmist «Tuhk ja teemant» Foto: Kinomaja

20-24. aprillini toimub Tallinnas, Kinomajas, Poola 1960. ja 1970. aastate kultusfilmide festival.

Tegu on esimese ulatusliku Poola Filmikoolkonna šedöövrite esitlusega Eestis üle pika aja ning filmihuvilised saavad näha kuue Poola kuulsaima režissööri filme:

Pühapäev 20.04 kell 18.00 Jerzy Kawalerowiczi «Rong»

Esmaspäev 21.04 kell 18.00 Andrzej Wajda «Tuhk ja teemant»

Esmaspäev 21.04 kell 20.00 Janusz Morgensteini «Nägemiseni homme»

Teisipäev 22.04 kell 20.00 Roman Polañski «Nuga vees»

Kolmapäev 23.04 kell 18.00 Jerzy Kawalerowiczi «Ema Joanna inglite juurest»

Kolmapäev 23.04 kell 20.00 Wojciech Jerzy Hasi «Saragossast leitud käsikiri»

Neljapäev 24.04 kell 18.00 Tadeusz Chmielewski «Ma ei armasta esmaspäevi»


Kõik need filmid kuuluvad Poola filmikunsti kullafondi nii teostuse, näitlejameisterlikkuse kui ka kunstilise taseme poolest. «Tuhk ja teemant», «Rong» ja «Ema Joanna inglite juurest» kuuluvad nn Poola filmikoolkonna paremate filmide hulka.

See aastatel 1956-1960 [1963] tegutsenud kordumatu, intellektuaalset mängufilmi viljelenud suund tekkis Euroopa kinokunstis toimunud suurte muudatuste lainel, muuhulgas ka Itaalia nn neorealistliku filmi ning samuti 1956. aastal oktoobris Poolas toimunud poliitiliste muutuste mõjul.

Noored Poola filmiloojad kaugenesid sotsialistlikule realismile omasest esteetikast ja temaatikast. Nad otsisid intiimsemaid väljendusvõimalusi ning filmikunsti uusi vorme. Nn Poola koolkond määras pikkadeks aastateks kogu Poola filmikunsti arengusuunad.

22. aprillil kell 18.00 näidatakse Kinomajas 2007. aastal tehtud dokumentaalfilmi Poola filmikoolkonna ajaloost «Tõe ja kujutluse vahel», mis sisaldab haaravaid lugusid ning katkendeid selle koolkonna tuntud loovisikute - režisööride, operaatorite ja näitlejate, sealhulgas Andrzej Wajda, Jerzy Kawalerowiczi ja Janusz Morgensteini filmidest.

Filmipäevade ajal on Kinomajas üleval näitus Poola filmiplakatitest.

Info filmipäevade täpse programmi kohta koos kirjelduste ja filmikatkenditega leiavad huvilised internetilehelt: www.kinomaja.ee.

Sissepääs kõikidele seanssidele ja kohtumistele on tasuta ning kõik filmid on poolakeelsed ja ingliskeelsete subtiitritega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles