Täna süüdatakse Kihnus tantsupeotuli

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paadi põletamine jaanitules.
Paadi põletamine jaanitules. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Täna saab Kihnu jaanitulest alguse suvise tantsupeo «Meri» tuli, et ühineda 27. juunil Pärnus laulupeotulega.

Ühinenud tuled asuvad teele Tallinna poole, kuhu jõutakse laulu- ja tantsupeo eelõhtuks, vahendas laulu- ja tantsupeo sihtasutuse pressiesindaja.

Kihnu jaanituli süüdatakse 23. juunil kell 21, kui vana kombe kohaselt läidetakse vana paat. Jaanitulel osaleb ka 18. tantsupeo «Meri» kunstiline juht oma meeskonnaga.

Koos tantsitakse kihnu tantsu «Kalamees» ja peo kunstiline juht Ülo Luht võtab lõkkest tantsupeotule, paneb selle tormilaternasse ja annab kolmeks päevaks kihnlaste hoolde.

«27. juuni hommikul asuvad kihnlased kaluripaatidel teele Pärnu poole, kus õhtul ühineb tantsupeotuli Tartust mööda siseveeteid ajaloolistel laevadel toodud laulupeotulega,» rääkis peo tuleteekonna ehk TuleTulemise projektijuht Mart Tõnismäe.

TuleTulemine on tänavuse laulu- ja tantsupeo «ÜhesHingamine» tuleteekond, mille käigus liigub 13. juunil Tartus süüdatud laulupeotuli mööda ajaloolisi siseveeteid ajaloolistel puulaevadel Viljandi kaudu Pärnusse ja ühineb seal Kihnu jaanitulest alguse saanud tantsupeotulega.

Seejärel liigub laulu- ja tantsupeo ühine tuli jahtal Ruhnu Karu peatustega Kuressaares, Haapsalus, Kärdlas ja Lohusalus 2. juuliks Tallinnasse Admiraliteedi basseini, kus toimub peo avamine. TuleTulemise teekonna pikkuseks on üle 900 kilomeetri, millest siseveekogudel liigutakse ligi 380 kilomeetrit ja meritsi ligi 320 meremiili (umbes 590 kilomeetrit).

TuleTulemist korraldavad Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA, Eesti Rahvatantsu ja Rahvakunsti Selts, Eesti Meestelaulu Selts, Eesti Puhkpillimuusika Ühing, Eesti Naislaulu Selts, Eesti Segakooride Liit, Eesti Kooriühing, Tartu Meeskoor Akadeemiline Emajõgi ja naiskoor Emajõe Laulikud.

25. laulu- ja 18. tantsupidu «ÜhesHingamine» toimub 2.-5. juulil Tallinnas. Peo juhatab 2. juulil sisse pillipidu Raekoja platsil, sellele järgnevad kolm tantsupeo etendust «Meri» ja kaks päeva kestev laulupidu. Tantsupeo idee autor on Henn Tiivel ja kunstiline juht Ülo Luht, laulupeo kunstiline juht on Ants Soots. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles