Filmile «Gladiaator» inspiratsiooni andnud Rooma keisril oli oma mini Colosseum

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Commoduse büst
Commoduse büst Foto: Wikipedia.org

Arheoloogid avastasid mini Colosseumi, mille lasi ehitada Vana-Rooma keiser, kes andis inspiratsiooni menufilmile «Gladiaator».

Keiser Commodus kasutas Rooma kaguosas Genzanos asunud villa juures olnud amfiteatrit etenduste andmiseks, kus ta ise oli riietunud gladiaatoriks ning tappis loomi, edastab Daily Mail.

Ovaalse areeniga paiga avastasid juhuslikult USA Montclairi ülikooli arheoloogid, kui nad tegid väljakaevamisi kunagise villa sauna alal.

Radar näitas, et maa sees on ehitis, mis on ümar ning kus on kollased, punased ja purpursed põrandaplaadid.

Rohkem kui 1300 inimest mahutus vaatama, kuidas kuulsa keisri Marcus Aureliuse poeg Commodus loomi tappis.

2000. aasta menufilm «Gladiaator» sai viis Oscarit. Selles mängis peaosa Russell Crowe ning keiser Commodust Joaquin Phoenix. Ta lõi sellest keisrist pildi kui nõrgast, kuid samas salakavalast valitsejast.

Filmis tekib Commoduse ja kindralist gladiaatoriks saanud Maximus Decimus Meridiuse vahel vihavaen, mis lõppeb mõlema surmaga.

Ajaloost on teada, et Commodus sai Rooma keisriks olles vaid 20-aastane. Ta valises 180 – 192 pKr.

Ta käskis end kutsuda uueks Herakleseks selle tõttu, et ta areenil loomadega võitles.

USA arheoloogid leidsid mini Colosseumi juures ka kanaleid, mis viitavad, et seal võidi läbi viia ka merelahingute etendusi nagu päris Colosseumil.

Samuti oli jälgi maa-alustest ruumidest, kuhu viisid maapinnalt liftid. Seal võidi hoida loomi, kes viidi liftidega alla ja toodi maapinnale.

Arheoloog Timothy Renner kinnitas, et Commodusele meeldisid loomadega vaatemängud ja võitlused.

«Teada on, et see keiser tappis oma amfiteatris vähemalt tosin looma, sealhulgas karusid, vaid ühe odaviskega. Vahel aga pidi ta vihale aetud loomade eest põgenema,» selgitas asjatundja.

Väidetavalt osales Commodus 375 loomadega peetud «lahingus».

Commodus ärritas oma kaasaegseid ka sellega, et tal oli vahel kombeks naiseks riietuda. Tal oli umbes 300 liignaist, kes võeti vägivaldselt nende perede juurest ära. Nad olid nii kõrgklassi kui ka alamklassi seast.

Commoduse tappis lõpuks ta maadluspartner, kes ta ära kägistas. Enne seda oli keisrit püütud kõrvaldada mürgiga, kuid see ebaõnnestus.

Commodus (Imperator Caesar Divi Marcus Antonini Pii Divi Antonini Pii Marcus Aurelius Commodus Antoninus Augustus; sünninimi Lucius Aurelius Commodus) sündis 31. augustil 161  ja suri 31. detsembril 192. Ta oli Vana-Rooma keiser 17. märtsist 180 kuni oma surmani.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles