Sääsed eelistavad meeste verd

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
End verd täis imenud emase sääse kehas valmib üle paarisaja muna, mis munetakse seisvasse vette, linnasääse puhul piisab ripakile jäänud lillevaasist.
End verd täis imenud emase sääse kehas valmib üle paarisaja muna, mis munetakse seisvasse vette, linnasääse puhul piisab ripakile jäänud lillevaasist. Foto: Ants Liigus

Jaaniõhtu lahutamatud kiusajad on vihm ja sääsed. Kui vihma suhtes jääb loota vaid looduse armulikkusele, siis sääskedega võitlemiseks on poelettidele paisatud hulgaliselt tooteid. Valikut neist Pärnu Postimees prooviski.


Ostsime Pärnu Kaubamajakas Jessist, apteegist ja Rimist alla 100 krooni maksvaid tõrjevahendeid. Laias laastus võib proovimise järel tõdeda, et paremini aitavad apteegis müüdavad ja ega Orto toodetelgi viga ole. Mahavisatud rahaks osutusid aga putukaid peletavate lubadustega müüdavad küünlad.



Mõjub, ei mõju


Ühe ja sama toote kohta tuli arvamusi seinast seina. Näiteks Offi sääsetõrjesuitsu kohta rääkis üks testijaist, et sääsed lausa näkku ei istunud, aga ümber pea pinisesid päris hoolega ja peletussuitsu hoidev käsigi kõlbas vereimemiseks.



"Vähemalt linna lähivalla looduslikele sääskedele see tõrjevahend mõju ei avaldanud," tõdes Raja. "Pealegi on tavalise tikuga süütamine probleemne, sest see põles enne ära, kui küünal reageerima hakkas. Sain hakkama kolmanda tikuga. Ja lõhn on mittesuitsetajale ebameeldiv."



Ent teine katsetaja jäi suitsupulgaga väga rahule. "See oli meeldiva lõhnaga, mõjus dekoratiivselt ja sääski peletavalt - teenis kõigi käest vaid kiidusõnu," edastas naine.



Toas katsetasime Kapo elektrilist sääsepeletajat. "Niipea kui köögis korraga nelja sääske nägime, panime peletajasse tableti ja torkasime pistikupesasse. Umbes kümne minuti pärast ruumi minnes sain korraliku ehmatuse osaliseks: väga tugev keemia lõhn. Kartsin, et lapsed on mingi puhastusvahendi kätte saanud ja maha valanud," kirjeldas testija. "Varsti muutus lõhn nõrgemaks ja sääsed olid kadunud! Magamistoas lõhna pärast ei kasutaks, aga neile, kelle meelest autode lõhnakuused meeldivat aroomi levitavad, soovitan toodet küll."



Jahimees valib Autani


Tihemetsa metsaülem ja pikaaegne jahimees Väino Lill ütles, et on aja jooksul kasutanud paljusid vahendeid, millest ükski ei hoia sääski päriselt eemal. "Praeguseks olen pidama jäänud Autani juurde, see tundub kõige tõhusam olevat," sõnas ta. "Plix mõjub samuti päris hästi, aga laialtreklaamitud vahenditest tundub Off natuke lahja olevat."



Kui trükkida interneti otsingusse "sääsetõrje" ja sealt edasi matkajate foorumisse sattuda, võib lugeda, et kõige enam kiidetaksegi tavamüügikohtadest kättesaadavatest vahenditest Autani ja Diffusili, mis mõlemad puukidegi vastu kaitset lubavad.



Pärnu Postimehe testijadki pigem kiitsid neid tooteid. Tõsi, ühele sääsemagnetist mehele istus sääsk isegi Autaniga äsja kokkumääritud säärele.



Diffusili toimet hindasid proovijad tõhusaks. "Mõni sääsk ikkagi püüdis maanduda, kuid ei hammustanud. Toimis nii otse kehale kandes kui riietele pihustatult," rääkis Jana. "Puukide kohta ei oska otsust teha, kuid ju oli tõhus, sest ühtegi puuki me ei leidnud."



Ühtlasi sobib Diffusili kasutusõpetus seltskonnale meelelahutuslikuks lugemiseks, kuna sisaldab muu muigamapaneva kõrval soovitust: silma sattumisel pesta rohke voolava vee all vähemalt 15 minutit, hoides laugusid avatult.



Eestimaised sääsetõrjevahendid valmivad Ortos. Ettevõtte arenduse juhtspetsialist Lilian Uibo kinnitas, et kasutab sääskede vastu just oma ettevõtte toodangut - Plix Looduslikku.



Mis sääski inimeste juurde meelitab? Uibo selgitas, et sääsed on lõhnatundlikud, nad reageerivad inimese väljahingamisel eralduvale süsihappegaasile ja kehatemperatuurile.



"Eelmise sajandi keskpaiku patentis USA armee praegu enimkasutatava tõrjevahendi DEET, mis on toimeaine Plix-sarjaski," selgitas Uibo. "See on maailmas uurituim ja kasutatuim tõrjevahend."



Tõrjevahend maskeerib keha lõhna, takistab sääskedel haista oma ohvrit. Kaitse sõltub sellest, kui korralikult on vahend nahale kantud, peale selle inimese kehatemperatuurist, füüsilisest aktiivsusest ja isiklikust mikrofloorast. Kirjandusest võib leida väiteid, et sääsed armastavad rünnata rohkem mehi kui naisi ning täiskasvanuid rohkem kui lapsi ja eakaid.



Kes tahab võimalikult tugevat kaitset sääserünnakute vastu, võib Orto toodetest valida Plix Vahva, selle toime kestab kolm kuni viis tundi. Veidi lühemat aega peletavad sääski Plixi kreem ja aerosool. Lastele ja looduslikke vahendeid hindajatele soovitatakse kasutada Plix Looduslikku, mis moodustab nahale kaitsekihi, muutes inimese sääskedele nähtamatuks umbes tunni jooksul.



Sääsetõrjet alustades tuleb silmas pidada, et kui laste Plixi võib kanda rõivastelegi, siis Plix Vahvat, kreemi ega aerosooli pole soovitav sünteetilisest materjalist riietele pihustada, vältida tuleb vahendi sattumist prillidele ja mobiiltelefonidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles