Kuldne ja naiselik kuningriik Ammendes

Ille Rohtlaan
, õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ammende söögisaali krooniks on Epp Maria Kokamägi maal "Mõõk ja viiruk".
Ammende söögisaali krooniks on Epp Maria Kokamägi maal "Mõõk ja viiruk". Foto: Ants Liigus

Sellesuvine Epp Maria Kokamägi maalide müüginäitus "Kuningriik" Pärnu Ammende villa juugendlikes ruumides pakub interjööriga tundlikult harmoneeruvaid õlimaale.


Piltidel on teadvad-kaitsvad ja puudutavad ingellikud naisekujud ning muinasjutulised maastikud. Kohvisalongi lille- ja maastikumaalide autor on Epp Maria Kokamägi ema kunstnik Imbi Lind.



Näituse avamispäeval, 17. juunil Ammendes kohal olnud autor kommenteeris oma näitust kui omalaadset juubelitähistust. "Jaanuaris oli mul 50. sünnipäev ja see näitus Ammendes on kümnes - kollektsioon on loodud neid tähtpäevi märkima," rääkis Kokamägi. Oma emaga kahasse on see kunstnikul juba mitmes väljapanek. "Meie loomingut ühendab kindlasti armastus lillesümboolika ja looduse vastu," selgitas ta.



Kokamägi jätkab oma õlimaalidel inglite teemat, lisatähendusi ja kujundeid leiab nii eesti kui antiikmütoloogiast, muinaslugudestki. Autor kinnitab muljet, et aja jooksul on tema looming muutunud religioossemaks.



Tähenduslikumad on maalidel kaitseinglite ja Maarjamaa sümboolika, nähtav on soov avarduda üksikinimeselt maale ning rahvale. Kunstnikule omane soe ja naiselik, samal ajal jumalannalik loomus peegeldub tema maalideski: sissepoole pööratud ja teadvad naisenäod ingli- ning sfinksifiguuridel kannavad sisemist tarkust ja soovi kaitsta, luua ning pühitseda. Kuldne koloriit ja raamistus kroonib maalid kuninglikeks.



Kokamägi märkis, et ta pole enam ammu nii suure formaadiga teoseid maalinud.



Villa söögisaalis troonivad "Mõõk ja viiruk" ning "Pärlid allikas", mille mõõtmed on 2x2 meetrit. "Ekslikult arvatakse, et suur maal sobib vaid suurde ruumi, tegelikult avardab see ruumi," rääkis kunstnik ja kutsus suureformaadilist kunsti väiksematessegi ruumidesse sobitama.



Ammende tegevdirektor Ene Tohv on rõõmus traditsiooniks saanud ja vastastikku rikastava koostöö üle Epp Maria Kokamägiga ja lisas, et Ammende villale on tähtis kunsti ja autori visiooni sobivus, mis Kokamägi loomingu puhul on täiuslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles