18. juuni blogi: tuletoojate truud kaaslased Tormi, Tuuli, Laine ja Virve

Kersti Raud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupeo tuleteekonna IV etapp
Laulupeo tuleteekonna IV etapp Foto: Väino Pool
Võrtsjärve väravatelt kella 10 paiku startides oli selge, et erakordsete ilmastikutingimuste tõttu Turm siiski täna esmakordselt purjeid ei heiska. Viikingilaeva paatkonda valiti kõige tugevamad ja kindlameelsemad noored mehed, kes varustati päästevestidega, isegi alati rahulike viikingipaadi kaptenite Priidu ja Mardi silmis võis näha ootusärevust. Paula slepis, asuti järvele teele. Vahutavad lainejänesed jooksid mööda järvepinda ning tuul puhus kapten Mardil mütsi vette. Tuul tõusis hinnanguliselt kuni 4 pallini, millist kale meeskonnast Hillari sõnul ei ole Võrtsjärvel viimase 2-3 aasta kestel nähtud. Viikingipaat pidas oma esimesele tormile vapralt vastu ning kulges kaunilt läbi lainete.

Paula peale mahutatud tuletoojad püüdsid tugeva tuule ja lainetusega hakkama saada. Hommikune maitsev seljanka siiski kalatoiduks ei läinud, kuigi nii mõnegi kalel kaasasõitnu nägudest võis lugeda suurt igatsust sooja ja stabiilse Limnoloogijaama külastuse järele. Kui me viimaks Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi limnoloogiakeskuse sadamas randusime, tervitati meid puhkpilliorkestriga otse sadamas. Kiirelt juhatati külmunud tulemeeskond sooja keskusesse, kus saime erakordselt südamliku vastuvõtu, juhataja Ain Järvelti tervituste ning väga huvitava ekskursiooni osaliseks. Ja lõunasöögiks pakuti taas ...seljankat!

Tuletoojatega ühinesid ka Tartu maavanem Esta Tamm ning Tartu maavalitsuse haridusosakonna juhataja Anneli Võsaste.

Pikassilla silla pikantne moment

Pärastlõunal hakkas ilm järjest selginema ning vahutav Tuuli taltus viimaks päikselisel järvepinnal sillerdavaks leebeks Virveks. Selleks et uhke kalepurjekaga õhtuks Soontagale jõuda, oli enne Pikassilla silda tarvis langetada Paula mast. Ühisel jõupingutusel saadi sellega hakkama ning tuletoojate seltskond täienes veelgi rektor Mait Klaasseni ning Valga maavanema Kalev Härk'i võrra.

Vahetult enne Pikassilla silla alt läbi libisemist tekkis hetkeks ärev moment: Kas viikingipaadi tagaosas paiknev Valgamaa lipp mahub ikka läbi? Hetkeks hoidis terve paatkond hinge kinni. Silla ning lipu tipu vahe oli ehk vaid paar sentimeetrit!

Saagu väikestest tuledest suured tuled!

Greete motelli juures ootasid tuletoojaid sajad inimesed ning kohalikud koorid olid end nõlvakule esinemisvalmis sättinud.

Laulupeotuli on tänaseks üürikesel Valgamaal viibimisel jõudu juurde saanud, sest eile õhtul süüdati Soontaga külas Väikese Emajõe kaldal peotuli koguni kahest tulest korraga.

Valgamaa laulu- ja tantsupeo kuraator Siiri Põldsaar selgitas: «Valgamaa laulu- ja tantsupeotuli on põlenud Valgamaa tantsupeol 23. mail Otepääl, tantsupeolt viidud 6. juunil Valgamaa laulupeole, kus tuli anti pidulikult üle maavanemale, kes lubas, et ta toob Valgamaa lauljate ja tantsijate tule siia, et see ühineks suure tulega.»

Valgamaa lauljate ja tantsijate soov on, et nende tuli põleks ühe väikese osana suures peotules. Ja valgamaalaste kaunis soov on see, et väikestest lauludest saaksid suured laulud ja väikestest tuledest suured tuled!

Tartu maavanemalt Esta Tammelt laulupeotuld vastu võttes ütles Valga maavanem Kalev Härk, et Valgamaa võib uhkust tunda kui esimese üldlaulupeo taimelava. Just siin 170 aastat tagasi asutatud Cimze seminarist sai oma hariduse ka Aleksander Kunileid, kes oli üks esimese laulupeo üldjuhtidest ning kelle «Mu isamaa on minu arm» ja «Sind surmani» kõlasid ka esimesel laulupeol.

Rahvapidu kaunis õhtupäikeses

Greete motell, mille õuel eilne pidu peeti, asub Väikese Emajõe kaldal Jõgeveste silla juures ja kuulub Puka valda. Teiselpool jõge on aga juba Helme vald. Nii et jõgi on piiriks kahe sõbraliku valla vahel.

Helme vallavanem Tarmo Tamm väljendas heameelt, et laulupeotuli sel aastal just sellist teed pidi vingerdab ja on jõudnud sinnakanti. Tuleteekond kulges Helme ja Puka valla piiril - keset jõge. «Tahaks loota, et aastate pärast satub see tuli ka teiselepoole kaldasse,» lisas ta.

Puka vallavanem Heikki Kadaja kiitis aga teist aastat käigus olevat Greete motelli kui kõige kaunimat kohta selle veetee ääres. Seda imekaunist paika, mis eile õhtupäikese valguses TuleTulemist võõrustas, on külastanud ka meie president Toomas Hendrik Ilves. Vallavanem tunnustas aktiivseid inimesi oma vallas ja ka Võrtsjärve sihtasutust, kes turismi elavdamise nimel kõvasti tööd teevad. Heikki Kadaja sõnul on aeg peaagu küps selleks, et taastada laevaühendus Puka vallast kuni Tartuni välja nii nagu see toimis nõukogude ajal.

Rahvapidu oli taas kord laulupeohõnguline, sest üles astusid kohalikud koorid ja rahvamuusikud. Tantsupeo lainele viisid meid kelmikad kantritantsijad. Kooride ühislauluna kõlasid alustuseks «Puka valss» ja Tõrva laulutaadi Sven Malmi laul «Viige edasi tuld». Sven Malm kirjutas selle laulu mõned aastad tagasi spetsiaalselt selleks puhuks, kui laulupeotuli läbis oma teel Tõrvat. Ja laul on saanud populaarseks! Seda esitasid Ulilas ka Tõrva laulustuudio tüdrukud. Jääb üle vaid loota, et me kuuleme seda laulu veel ja veel.

Kultuurielu on siinkandis vilgas. Valla uhkuseks on Puka meesansambel, kes on tunnistatud Lõuna-Eesti parimaks meesansambliks.

Ja imetlust väärivad lauljad, kes kolme valla peale segakoori on kokku pannud ning oma koori ka laulupeole laulnud. Proua Valve Sangaste vallast, kes Puka-Tõlliste-Sangaste segakooris laulab, rääkis, et koor käib harjutamas ühel nädalal Pukas, teisel nädalal jälle Tsirguliina kultuurimajas. Kord viib lauluproovi ühe valla ja siis jälle teise valla buss. Kui on ikka soov koos laulda, siis kõik muu vaid tahtmise küsimus. Raskeks ei pea proua sellist kooskäimist sugugi.

Tõrva naiskoori Heli dirigent Imbi Umbleja jagas aga vahetult enne õhtuse peo algust oma lauljatele välja tuliuusi laulupeosärke. Kokku sai rohelisi särke, uhke kirjaga selja peal välja jagatud 30!

Õhtul, kui laulupeotuli taas viikingipaadi vööri magama läks, lauldi ühiselt «Ta lendab mesipuu poole», dirigeeris Ants Sööt, kes kuulub kindlasti armastatumate laulupeo üldjuhtide hulka.

Ja muide, õhtusöögiks tuletoojatele siiski enam seljankat ei pakutud :)

Esilinastus Kinobussi telgis

Kinobussi telgis oli laulupeotule filmi esimeste päevade esimeste kaadrite esilinastus. Filmi autorid on Madis Reimund ja Uku Rooni. Aitäh, poisid, suurepäraste hetkede jäädvustamise eest! Loodetavasti saab kunagi kogu eesti rahvas teie tehtud filmi näha.

Neil kooriliikmetel ja nende sõpradel, kes tahavad kursis olla meie elu ja tegevusega tasub hoida pilku leheküljel http://laulupidu.postimees.ee/

Pilte vaadata saab veel ka: ftp://ftp.raad.tartu.ee/pub/tuli/

Täna läheb tuli Valgamaalt üle Viljandimaale

18. juuni neljapäev, 5. etapp: Soontaga-Pikasilla-Suislepa

9.00 asuvad Soontagalt teele viikingilev Turm ja kalepurjekas Paula

12.00 Pikasilla külas Põdrala vallas tuleb tuli laevast maale. Valga maavanem Kalev Härk annab tule üle Viljandi maavanemale Tõnis Kortsile. Tutvumine külakeskusega ja rahvakollektiivide etteasted.

Viljandimaale jääb tuli kõige kauemaks. Viljandimaal on ees ootamas ka kõige raskemini läbitavad veeteed.

13.30 Start veeteele.

19.00 Suislepas Tarvastu valla rahvapidu (Esinevad Tarvastu segarühm ja juhendaja Tarvastu Gümnaasiumi noorterühm Kersti Vunderi juhendamisel,

Ansambel VEA, juhendaja Jaan Tamm, memmede rahvatantsurühm «Metsalilled», Tarvastu memmed, naisrahvatantsurühmad «Tantsutosin» ja Suislepa naisrühm Anu Tompi juhendamisel, Mustla rahvamaja naiskvartett, juhendaja Juta Elerand, Mustla rahvamaja näitering «Ürgäije», juhendaja Jane Raudsepp, Tarvastu laulukoor, juhendaja Margit Aigro-Siibak, Tarvastu segakoor «Üits viis», juhendaja Karin Taukar, noored muusikud Jaanus Saago ja Priit Pärnpuu.)

19. juuni reede, 6. etapp: Suislepa-Valma

Kalepurjeka ja viikingilaeva liikumist Võrtsjärvel saab kaldalt jälgida ca kl 10-12 binokliga Saba ja Riuma sadamast. Kl 12 lõuna Arumetsa puhkekeskuses. Kl 19 rahvapidu Valmas. Näidend «Naisvallavanem» maakonna vallajuhtide esituses!

20. juuni laupäev, 7. etapp: Valma-Oiu-Tänassilma

Sõidavad kalepurjekas ja haabjad. Tule pildista möödujaid ca kl 13 Kärma sillal ja ca kl 16 Rebase sillal. Õhtul Tänassilmas Viiratsi valla rahvapidu. Naiskoori Emajõe Laulikud etteaste.

Tuleteekonnal on võimalik vaadata Kinobussi laulupeoteemalist filmiprogrammi. Kinobuss on kohal:

18.06 - Suislepa laululava

25.06 - Tori-Jõesuu Hiieaas

26.06 - Paikuse - Reiu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles