17. juuni blogi: teisipäeva õhtu Rannu-Jõesuus - maa kõigub jalge all

Kersti Raud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänane päev saab olema TuleTulemise meeskonnale väljakutseterohke.

Viikingipaatkond komplekteeriti hommikul vaid noortest tugevatest meestest. On ju innovatsiooniaasta ning see tähendab kõigi võimaluste katsetamist. Täna sõidab viikingipaat Turm esmakordselt järvel, esmakordselt purje ja mastiga siis. Tulemustes aga ei maksa kahelda.

Lodjakoja poolt kaasas olevad juhendajad Priit ja Mart on oma valdkonna tippasjatundjad, kes laeva tunnevad nagu oma viit sõrme ning sellega ülima hoolsusega ümber käivad.

Eilsel etapil juhtus väike kokkupõrge kaldas oleva puuga, mille tagajärjel viikingipaat kaotas oma tüüris oleva puunikerduse. Mart hüppas hetkegi kõhklemata vette taiese järele ning oligi sellega peagi paadis tagasi. Vaevu päikese käes riided kuivaks saanuna kaotas üks paatkonna liige mõla, mis päädis kapten Mardi taaskordse supelusega.
Vaat sellised mehed!

Õhtul tõdesid noored mehed, kes juba teist päeva sõudmas olid, et maa kõigub jalge all. Esimesel etapil osalenud Emajõe Laulikute Ene aga õhkas: "Selline tunne nagu oleksid armunud, kuid sa ei tea kellesse või millesse".

Eilelõunane puhkusepaus toimus hunnitult kaunis Palupõhja nimelises kohas, kuhu olid tulnud tuletoojaid tervitama Tartu Sireli rahvamuusikaansambli lapsed. Palupõhja on koht, kus rahvapilliõpilased koos oma õpetaja Halliki Pihlapiga varem laagris on käinud, mistõttu koht on neile armsaks saanud. Noorte muusikute esinemine oli südantkosutav ning andis aerutajatele uut jaksu kätesse. Aitäh teile!

Õhtuks jõuti Võrtsjärve väravatele, kuhu mõnus ilm ja selge taevas ning õhtupoolikul alanud kalalaat oli toonud inimesi kokku lisaks ümberkaudsetele küladele ka Viljandist, Tartust, Elvast ja isegi Otepää lähedalt. Oma kaupa müüsid nii kohalikud käistöömeistrid kui ka kalurid.

TuleTulemise suursponsori A.Le Coq'i kammerkoor otsustas, et tuli tuleb lisaks Tartus Raekoja platsilt teelesaatmisele ka lauluga maakonna piiril vastu võtta. Ja nii nad siis astusidki eile Rannu-Jõesuus taas rahva ette. Tartus tuleteekonna alguses toimunud esinemist peavad nad üheks meeldejäävamaks. Rannu valda nimetavad nad aga hellitlevalt oma koduvallaks, sest just siin on koor enam kui 10 aasta jooksul laululaagreid pidanud. Siin on A.Le Coq'i suvekodu.

Rahvapidu sai rahvusvahelise mõõtme

Jaanika Kaljuvee, Võrtsjärve väravates toimuva rahvapeo üks korraldajatest tõdes, et laadalistele jätkus värsket kala vaid pooleks tunniks. "Kalurite sõnul ei ole Võrtsjärves lihtsalt kala, " pidi ta nentima.

2000. aastal Võrtsjärve väravatel võsaraiumisega alanud tegevus on tänaseks jõudnud niikaugele, et Euroopa Liidu rahade toel on saanud valmis turismiinfo keskus, kus saadaval info Võrtsjärve ja lähipiirkonna kohta. Parasjagu käimasolev konverents järvede säästvast arengust oli kohale toonud üle kolmekümne väliskülalise nii Soomest, Slovakkiast, Poolast, Prantsusmaalt kui Ungarist, lisades sellega õhtusele rahvapeole rahvusvahelise mõõtme.

Peo toimumispaik jäi kunagise Kolga-Jaani kihelkonna alale. Sellest paigas on pärit Eesti rahvuslik suurmees Villem Reiman. Villem Reiman oli Kolga-Jaani kirikuõpetaja aastatel 1890-1917. Ta oli esimene eestlasest ajalookirjutaja ja ajakirjanik. Villem Reiman oli 1884. aastal üks Eesti lipu pühitsejatest. Tema vaim pole kohta praegugi hüljanud. Kolga-Jaani kirikukoor on asutatud aasta enne esimest laulupidu, 1868.

Koor käis esimesel laulupeol valitud meeshäältega (esimesel laulupeol laulsid vaid mehed). Loosiga tõmmatud marssimisjärjekord kindlustas toona koha päris laulupeorongkäigu alguses. "Koor on laulnud end läbi kõigist aegadest, raskeim oli ehk möödunud kümnendi keskpaik ja praeguse algus," tõdes Kolga-Jaani koguduse kirikuõpetaja Ants Tooming, lisades siis, et tänaseks on nad taas end laulupeole laulnud. Kooril on alles ka ajalooline lipp.

Teisipäeval liitus TuleTulemise veesõidukitega Võrtsjärve kalepurjekas Paula

Ühe viimase elusoleva paadimeistri Väino Leiaru juhendamisel 2005. aastal valminud kalepaat Paula on ainukene omasuguste seas ning pakub sõite Võrtsjärvel vanalaevandus- ja kalastushuvilistele. Purjekas Paula ehk ühemastiline kalepaat on 12 meetrit pikk ning masti kõrguseks on 15 meetrit. Tal on kaks kolmnurkset purje - masti küljes suur põhipuri ja selle ees väike kliiverpuri. Ta on madala süvisega ning randumisel ja madala vee puhul ülestõstetav svert ulatub vaid 1,2 meetri jagu veepinnast allapoole. Kale kahvelpurjed võimaldavad tal purjetada tuulega kuni 45 kraadise nurga alla risti.

Täna annab Tartumaa laulupeo tule üle Valgamaale

9.00 Rannu-Jõesuu Start veeteele: kalepurjekas ja viikingipaat 12.00 Lõunapaus Eesti Maaülikooli limnoloogiajaamas Rannus: võõrustab Eesti Maaülikool, rektor Mait Klaasseni tervitus. Limnoloogiajaama, järvemuuseumi ja Võrtsjärve SA külastamine.

14.00 Start veeteele. Kalepurjekale tuleb Tartu maavanem Esta Tamm, et viia tuli Valgamaale.
ca 17.00 Pikasilla silla juures, Valgamaa piiril Väikese Emajõe suudmes on kaatriga vastas Valga maavanem Kalev Härk, koos sõidetakse Soontagale Greete motelli juurde.

18.00 Alustavad Lodjakda ja Kinobuss
19.00 Soontaga, Greete motell (Jõgeveste silla juures) Tuli jõuab Valgamaale: tule üleandmise tseremoonia Tartumaalt Valgamaale (maavanemalt maavanemale) Järgneb rahvapidu, kus esinevad koorid, kantritantsijad, ansamblid. On ühislaulmist ja võistulaulmist. Esinejatena on registreerinud Puka-Tõlliste segakoor, Tõrva rahvakoor, Tõrva naiskoor, Puka uus segakoor, Puka meeskoor, Puka naisansambel, Nõuni, Puka, Kreeni ja Valga kantritantsijad ning Tõrva rahvamuusika ansambel.Õhtut juhib Arlet Palmiste.
Olete kõik oodatud osalema tänaõhtusel TuleTulemise rahvapeol Soontagas!

18. juuni neljapäev, 5. etapp: Soontaga-Pikasilla-Suislepa Homme, 18. juunil läheb tuli Valgamaalt üle Viljandimaale 9.00 asuvad Soontagalt teele viikingilev Turm ja kalepurjekas Paula 12.00 Pikasilla külas Põdrala vallas tuleb tuli laevast maale. Valga maavanem Kalev Härk annab tule üle Viljandi maavanemale Tõnis Kortsile.
Tutvumine külakeskusega ja rahvakollektiivide etteasted.

Viljandimaale jääb tuli kõige kauemaks. Viljandimaal on ees ootamas ka kõige raskemini läbitavad veeteed.
13.30 Start veeteele.
19.00 Suislepas Tarvastu valla rahvapidu.
Tule pildista möödujaid Pikasilla-Mustla sillal umbes kl 17.

19. juuni reede, 6. etapp: Suislepa-Valma Kalepurjeka ja viikingilaeva liikumist Võrtsjärvel saab kaldalt jälgida ca kl 10-12 binokliga Saba ja Riuma sadamast. Kl 12 lõuna Arumetsa puhkekeskuses. Kl 19 rahvapidu Valmas. Näidend "Naisvallavanem" maakonna vallajuhtide esituses!

20. juuni laupäev, 7. etapp: Valma-Oiu-Tänassilma Sõidavad kalepurjekas ja haabjad. Tule pildista möödujaid ca kl 13 Kärma sillal ja ca kl 16 Rebase sillal. Õhtul Tänassilmas Viiratsi valla rahvapidu. Naiskoori Emajõe Laulikud etteaste.

Tuleteekonnal on võimalik vaadata Kinobussi laulupeoteemalist filmiprogrammi. Kinobuss on kohal:
17.06 - Soontaga, Greete motell
18.06 - Suislepa laululava
25.06 - Tori-Jõesuu Hiieaas
26.06 - Paikuse - Reiu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles