Video: pilvelõhkuja, mis pöörleb 360 kraadi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilvelõhkuja, mis pöörleb 360 kraadi
Pilvelõhkuja, mis pöörleb 360 kraadi Foto: Youtube

Unustage Londoni kuulus uus pilvelõhkuja Shard, millest avanevad fantastilised vaated linnale, sest Itaalia arhitekt lõi pöörleva pilvelõhkuja, millest avanevad vaated vahelduvad.

Arhitekti sõnul loodab ta, et tema loodud pöörlev pilvelõhkuja kerkib maailma erinevatesse paikadesse, edastab Daily Mail.

Ehitis kannab nime Dynamic Towers ning see pöörleb 360 kraadi. Ringi teeb ta ära 90 minutiga.

Esimesed kaks sellist pilvelõhkujat plaanitakse rajada Dubaisse ja Moskvasse. Järgmised aga Londonisse, Milanosse, Pariisi, Roomasse, New Yorki ja Miamisse.

Uue pilvelõhkuja loojaks on Firenzes elav David Fisher, kellele kuulub firma Rotating Tower Technology Company.

Mehe sõnul tekkis tal pöörleva pilvelõhkuja idee pärast seda, kui ta oli USAs New Yorgis Manhattanil sõbra korteri aknast välja vaadanud.

Oma leheküljel väidab mees, et selline pilvelõhkuja on arhitektuuris uus ajastu.

«Tegemist on esimese korraga, mil ehitis ellu ärkab. Ehitistel on neli mõõdet, nüüd lisandus ajamõõde,» nentis arhitekt.

Dynamic Towers pilvelõhkuja toodab ise tuulest ja päikesest energiat. Ehitisel on selle tarbeks 79 tuuleturbiini.

Fisheri sõnul suudab kõrgehitis välispinna abil kindlaks teha muutusi õhutemperatuuris ja ilmaoludes. Samuti olevat see pilvelõhkuja võimalikult keskkonnasõbralik.

See intelligentne pilvelõhkuja reguleerib ka siseruumide temperatuuri automaatselt – suvel on ruumid jahedamad ja talvel soojemad.

«Selle pilvelõhkuja puhul on tegemist samasuguse revolutsiooniga nagu seda oli mobiiltelefonide tulek 1990. aastatel,» lisas arhitekt.

Fisher jätkas, et pilvelõhkuja iga korrus peaks valmima vaid kuue päevaga. Pilvelõhkujal on basseinid, aiad ja isegi lift auto tõstmiseks oma elukoha juurde.

Dubaisse rajatav 80 korrusega pilvelõhkuja läheb maksma umbes 70 miljonit dollarit. 70 korrusega Moskva pilvelõhkuja maksumus ei ole veel teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles