Anorektikutel võib olla ka autism

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anorektikutel võib olla ka autism
Anorektikutel võib olla ka autism Foto: SCANPIX

Briti Cambridge´i ülikooli uuringus selgus, et anoreksia põdejatel võib olla ka autism.

Uuring paljastas, et anoreksiat põdevatel teismelistel tüdrukutel on autistlikke jooni ning osadel võib olla ka autism, kuid neil ei ole seda diagnoositud, edastab Daily Mail.

Teadlaste kinnitusel on anoreksia ja autism sarnased, kuna nende põdejatel on kitsas huviring ning kinnisidee.

Uurijate sõnul saab selle seose kaudu leida uusi viise, kuidas anoreksiat ravida.

Teadlased tegid katse 66 teismelise tüdrukuga vanuses 12 – 16 eluaastat tegemaks kindlaks nende autismi. Tulemusi võrreldi 1600 terve tüdruku omaga.

Leiti, et anoreksia põdejatel on raskem empaatiat tunda. Sama kehtib ka autismi põdejate kohta.

Nii anoreksia kui autimis all kannatajad elavad reeglites ja raamistikus ning nende rikkumine võib vallandada hüsteeriahoo.

Testid näitasid, et anoreksiat põdevatel tüdrukutel oli viis korda rohkem autistlikke jooni kui tervetel tüdrukutel.

«Traditsiooniliselt nähakse anoreksiat kui söömishäiret. Meie uuring paljastas, et anorektikul on palju sarnaseid jooni autistiga. Mõlemal juhul tunnevad need inimesed vajadust elu süstematiseerimise järele,» nentis uurija Simon Baron-Cohen.

Anoreksiat põdejate mõtted ja elu keerlevad pidevalt ümber kehakaalu, kehakuju ja selle, kui palju süüakse.

Teadlaste arvates tuleks anorektikutel tegeleda harrastustega, mis nende mõtted kõrvale viiks nagu näiteks ratsutamise ja aerutamisega.

«Anoreksia põdejatel on täheldatud halvemat suhtlusoskust ja sotsiaalseid oskuseid. Sama kehtib ka autistide puhul. Kui neil lasta tegeleda mingi asjaga, mis neile sobib, siis see on teraapia,» selgitasid teadlased.

Anoreksia on söömishäire, mille tunnuseks on teadlik ja tahtlik kehakaalu alandamine alla tervisliku piiri.

Kaalu kaotus või madalal püsimine saavutatakse teatud toitude vältimise, oksendamise, kõhulahtisuse esilekutsumise, ülemäärase treeninguga.

Autism on  arenguhäire, mida iseloomustab psüühika kahjustatus ning häirete avaldumine sotsiaalses suhtlemises ja piiratud stereotüüpses käitumises.

Autismile peetakse iseloomulikuks inimsuhetest eemaldumist ja nende asendamist omaloodud fantaasiamaailmaga, suhtlemishäireid ning tavalisest erinevat maailmatunnetust.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles