Tanel Padar: Nii paljude lauljatega pole ma veel ühe projekti raames koostööd teinud kui Tõrva Loitsul

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Padar lõunasöögil Bakuus
Tanel Padar lõunasöögil Bakuus Foto: Martin Šmutov

Sellel laupäeval toimub traditsiooniline loitsufestival «Tõrva Loits».  Menulavastaja Mart Kolditsa sõnul pole tegemist tavalise rock-kontserdiga, vaid suurejoonelise lavastusega, kuhu on kaasatud sajad inimesed.

Sellel aastal on asukohaks Tõrva kõige ilusam ja vaheldusrikkam paik, kus sellise mõõtmega üritust annab korraldada. Veskijärve veerel asuva poolsaare ümbruses on kõike – vett, metsa ja ilusaid vaateid.

Pakkumaks vaatajatele mõtestatumat etendust, kaasasid korraldajad sellel aastal ka lavastaja.

«Mart on ju staarlavastaja ja tuntud radikaal. Kui meil on omad mõtted, siis Koldits suutis etendusele anda veel suurema mõõtme. Ta lihtsalt näeb kaugemale ja oskab asjadele konkreetsed raamid anda,» põhjendas lavastaja valikut muusikalise etteaste eest vastutav Reigo Ahven.

Lavastaja lisas tagasihoidlikult, et olümpiatseremooniaga seda võrrelda just ei saa, kuid omapärane on see kindlasti.

Kolditsa lavastus hõlmab endas nii tule kui vee ürgset ühildumist Eesti eeposliku Kalevipoja taustal. Lugu kannab nime «The Greatest Hits of Kalevipoeg» ehk siis «Kalevipoja hullemad juhtumised». 

«Igal maakonnal on Kalevipojaga mingi tore legend välja pakkuda. Tõrva kohalik legend pajatab sellest, kuidas kangelane seal magamas käis. Meie lavastus pajatab tema unenägudest, seega on tegemist lõbusas vormis Kalevipoja vägevamate tegude tõlgendusega. Lisaks pakuvad nii Trikivabrik, Valgusfestivali Tulemeistrid kui Indrek Leht pealtvaatajatele silmipimestavat vee- ja tule-show'd ning enneolematuid akrobaatilisi trikke,» lisas lavastaja. 

Kogu tuumik töötas parima tulemuse saavutamiseks läbi rahvuseepose ning lisas lavastusse mahlakaid üllatusi ja allegooriat.

Kuigi etenduse planeerimine algas juba talvel, pole esinejad üheskoos veel proove teinud.

«Kohapeal oleme hetkel veel mõttes, aga reedel alustame proovidega. See aga ei tähenda, et laulud ja tantsud selged ei ole. Kõik teevad iseseisvalt proove: lauljad, tantsijad ja taustajõud,» ütles Koldits.

Etenduse jaoks ehitatakse kolm lava: bändilava, kolmekordne koorilava ja tantsijate lava. Traditsiooniliselt saab kuulata maailma suurima trummiga trummiorkestrit. Muusikalist naudingut pakuvad veel Jaan Tätte ja Tanel Padar.

Siinkohal tuleks kohe mainida, et nii Jaan Tätte kui The Suni kontsert pole tavapärane suvetuuride etteaste, vaid spetsiaalselt Tõrva Loitsu jaoks üles ehitatud või muudetud esitus. Üles astub ligi 300 tantsijat ja 200 koorilauljat.

Tanel Padar & The Suni kontserdi ajal toimub kahel pool publikut vee peal ennenägematus vormis veemäng.

LoItsu sõnumi on korraldusmeeskonna sotsiaalse «plahvatuse» tulemusena sõnadeks vorminud Päär Pärenson, kes müstilise ja positiivse loitsu ka etendusel ette loeb.

Tõrva Loitsule on raske ühest seletust leida. Ajutised asjad on tihti igavesed ja suured asjad sünnivad mitme väga nutika inimese efektiivse koostöö tulemusena. Tõrva muusikaürituse korraldamise traditsioonid said alguse 1998. aastal. Nimelt korraldati Tõrvas maestro Eri Klasi juhendamisel ooperi Borgi ja Bess kontsertettekanne, mida käis vaatamas üle 6000 inimese. 

Tõrva Loitsu põhituumik koosneb kaheksast inimesest ja seda juba aastaid. Seega on üheks fenomeniks veel ettevõtlik ja üksteist tundev korraldusmeeskond. Ahven leiab, et suurem probleem Eestimaal on see, kui korraldajad pidevalt muutuvad.

«Meil on kogemus varasemast koostööst ja saame seeläbi teha mastaapsemaid asju ning baasvead välistada. See annab meile kui korraldajatele eelise. Kui projektettevõtmisse luuakse selline võimas multifunktsionaalne sisuväli, siis saame linna muuta nii ägedaks, et seda võib presenteerida juba rahvusvahelisel tasemel,» tõdes Reigo Ahven korralduslikku fenomeni ja tulevikuvaateid kommenteerides.

Tõrva Loitsust on saanud suurim ja vaatemängulisem suveüritus Eestimaal!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles