Video: Discovery Channel näitas võltsmaterjali?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Discovery Channel näitas võltsmaterjali?
Discovery Channel näitas võltsmaterjali? Foto: Youtube

Menukas telekanal Discovery Channel esitas dokumentaalsaates küsimus, kas eelajalooline hai Megalodon võib elus olla ning näitas vaatajate sõnul töödeldud pilte ja videot.

Selle tõttu sai kanal internetis kaela kriitikalaviini.

Möödunud pühapäeval näidatud kahetunnises saates käsitleti eelajaloolist hiigelhaid Megalodonit, kes elas 28 – 1,5 miljonit aastat tagasi. See merede hirm võis kasvada paarikümne meetriseks ja kaaluda 100 tonni.

Seni suurimad selle mereeluka leitud hambad on mehekäe suurused. Võrdluseks – tänapäeva mõrtsukhai võib kasvada kuuemeetriseks.

Discovery dokumentaalsaates «Megaldon: koletishai, kes elab» seati kahtluse alla selle liigi väljasuremine. Vaatajatele edastati võltsvideo, millel oli näiteks kaader Hawaii randa sattunud vaalast, kelle on saba vigastada saanud.Esitati oletus, et mitte ükski tänapäeval elav hai ei suudaks sellisel viisil vaala vigastada.

«Kõik tõendusmaterjal on võltsing, lugu välja mõeldud ja esinenud asjatundjad näitlejad. Megalodoni elus olemine on lihtsalt müüt,» sõnas teadusväljaande Discovery teadustoimetaja ja evolutsioonibioloog Christie Wilcox.

Teadusväljaandel Discovery ei ole seost telekanaliga Discovery Channel.

Hawaii ülikoolis töötav Wilcox sõnas, et Hawaiil ei ole kunagi randunud suurt ebatavalist vaala.

Teadlane imestas, et miks Discovery Channel ei teinud ja näidanud tõsiteaduslikku dokumentaalfilmi Megalodonist, sest selle merelooma kohta on üsna palju andmeid.

Teada on, et Megalodoni hammustus on loomade seas kõige võimsam, isegi tugevam kui suurimate hiidsisalike oma. Megalodon oleks vaid ühe hammustusega auto hävitanud.

«Selle asemel näitas see kanal jama ning eksitas vaatajaid. Kanali hai nädala eesmärgiks on teadus, bioloogia ja õppimine,» kirjutas IT spetsialist Wil Wheaton Twitteris.

Oma blogis nõuab Wheaton, et Discovery Channel vabandaks vaatajate ees.

Saates on paari sekundi jooksul ka tekst, millest saab järeldada, et tegemist on väljamõeldisega.

See ei olnud vaadanute sõnul piisav. Vaadanuid vihastas veel ka asjaolu, et kanalis näidatava eest vastutav toimetaja Nancy Daniels sõnas päev enne saadet, et Megalodon võib olemas olla.

«Aastate jooksul on leitud üsna palju Megalodoni hambaid. Teame, et need mereloomad eksisteerisid kunagi ja neid võib seni olemas olla,» lausus Daniels.

Kanal Animal Planet näitas sellele aastal umbes samasugust võltsmaterjali näkineidudest. Danielsi sõnul ei olnud nende Megalodoni saade selline.

Majandusväljaanne Investor`s Business Daily rõhutas, et võltssaade kahjustab Discovery Channeli mainet.

Hainädal on Discovery Channeli üks menukamaid saatesarju. Igal aastal esitatav teemanädal toob televiisori ette umbes 40 protsenti rohkem vaatajaid kui tavaliselt.

Megalodoni teemalist dokumentaalsaadet nägi 4,8 miljonit inimest ning Twitteris sai see ligi miljon tviiti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles