Kasahstanist leiti kummaline pentagramm

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstanist leiti kummaline pentagramm
Kasahstanist leiti kummaline pentagramm Foto: Google Earth

Kasahstani järve äärest leiti kummaline maastikule joonistatud pentagramm, mille ümber on ring.

See sümbol on Google Earthi fotodel selgelt näha, edastab The Telegraph.

Teadlaste sõnul ei ole neil aimugi, mis see olla võiks. Vandenõuteoreetikud on välja pakkunud, et see on kas mingi paganlik, kuradiga või mõne religioosse sektiga seotud sümbol.

See pentagramm asub Ülem-Toboli reservuaari lõunakaldal. Lähim linn Lisakovsk on sellest 19,2 kilomeetri kaugusel.

Iidsetes kultuurides on pentagramm tuntud sümbol. Pentagrammi kasutavad näiteks kristlased, vabamüürlased, taoistid, aga ka iidsed mesopotaamlased.

Google Earthi abil seda vaadanud ameeriklasest amatööruurija Kurt Yatesi sõnul võis selles paigas olla kunagi Nõukogudel Liidu raketibaas ning see on tollest ajast jäänud sümbol.

«Venemaa õhukaitsesüsteemis kasutati maapinnatähistusi. Seda kuju saab seostada ka näiteks radarisüsteemi kohaga. Kui vaadata selle suurust ja lähedust Baikonuri kosmodroomiga, siis võis olla see militaarotstarbeline,» lisas ameeriklane.

Venemaa arheoloogi Emma Usmanova arvates on ta mõistatuse lahendanud.

«Need jooned võivad olla pentagrammikujulise pargi välispiirid. Tähe kujund oli nõukogude ajal populaarne. Seda pandi igale poole. Kasahstan kuulus Nõukogude Liitu kuni selle suurriigi lagunemiseni 1991. aastal,» nentis arheoloog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles