Prantsuse Polüneesia saab uue nime naise intiimelundite järgi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse Polüneesia saab uue nime naise intiimelundite järgi?
Prantsuse Polüneesia saab uue nime naise intiimelundite järgi? Foto: Wikipedia.org

Prantsuse Polüneesia presidendi ettepanek muuta riigi nimetust, tekitas viha, kuna riigipea soovib panna nime naiste seksuaalorganite järgi.

Oscar Temaru sõnul peab Prantsuse Polüneesia oma uue nimega näitama, et sõltuvus emamaast Prantsusmaast on vähenenud, kirjutab news.com.au.

Temaru tegi ettepaneku hakata kasutama nime Maohi Nui, mis kohalikus keeles viitab arhipelaagi kõige suurema saare Tahiti elanikele.

Kuid Marquesasi saartel kasutusel olevas murrakus tähendab «Maohi» vulgaarset sõna, mida kasutatakse naiste suguelundite kohta.

«Tahiitilaste jaoks on see tavaline sõna, kuid Marquesasi saarte elanikel on see kasutusel vulgaarse slängisõnana. See ei ole just sõna, mida keegi tahaks näha oma kodukoha nimes,» sõnas ajakirjanik Alex du Prel.

Du Prel tõi näiteks, et mis siis oleks skandaal, kui naaberriik Austraalia võtaks nimeks, midagi mis on seotud suguorganite ja seksiga.

Prantsuse Okeaania nimetati 1960. aastate keskel ümber Prantsuse Polüneesiaks. Nüüd aga soovib see piirkond emamaast Prantsusmaast veel rohkem iseseisvuda ning selle tõttu otsitakse ka uut nime.

Sõltumatust pooldava partei Tavini Huiraatira juhi Temaru arvates aitaks nimemuutus end ka kultuuriliselt eristada.

Opositsioonijuht Edouard Fritch tegi aga ettepaneku võtta kasutusele Tahiti Nui.

«Kõik teavad Tahitit, selle tõttu tuleks meil nimesse panna Tahiti. Kui me aga valime slängisõnaga Maohi Nui, siis ei saaks meist keegi aru. See oleks miljonite dollarite tuulde loopimine ja seda ainult presidendi kinnisidee pärast,»» selgitas Fritch.

Prantsuse Polüneesia presidendi arvates tuleks nimemuutuse küsimuses siiski referendum korraldada.

Prantsuse Polüneesia moodustavad Vaikse ookeani  lõunaosas Euroopa-suurusel alal  paiknevad 130 saart ja atolli. Enamik rahvastikust elab peasaarel Tahitil.

Prantsusmaa on saarte juhtimisel põliselanike soove vähe arvesse võtnud.  Seetõttu taotleb enamik polüneeslasi suuremat autonoomiat, turismi osatähtsuse vähendamist ja majanduse ümberkorraldamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles