Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734
Saada vihje

Pildid: Taiwani tofu on kohutava lõhna, kuid hea maitsega

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy

Taiwani üheks populaarsemaks toiduks on üsna vänge ja ebameldiva lõhnaga, kuid hea maitsega õlis praetud, küpsetatud või grillitud tofu.

Selle toidu lõhnas on tunda põleva prahi ja halva kehalõhna odööri, edastab Reuters.

Selle tofu juurde süüakse tavaliselt marineeritud köögivilju, bambusevõrseid, mädamune ja tarretatud pardiverd.

«See toit ei ole ninale just meeldiv, kuid seda meeldivam on ta keelele,» sõnas Taipeis Shekeng Laojies seda rooga pakkuv Chen.

Cheni restoranis saab haisvat tofut grillituna ning selle juurde serveeritakse köögivilju ja soolast kastet.

Sellise tofu saladus seisneb käärimisprotsessis, mis võtab aega mitmest päevast kuni nädalani.

Kohalikud restoranid varjavad oma eriretsepte. Haisvas tofus võib olla igasugust taimset materjali alates kapsast ja teelehtedest kuni piimani.

Taipeis asuv Jiaziyuani restoran pakub ligi 20 liiki haisvat tofut, milles on näiteks nii mägedest pärit allikavett kui ka Hiina meditsiinitaimi.

Restorani ühe omaniku Chen Laihao sõnul on tofus palju kasulikke baktereid.

«Minu restoranis on käinud palju välismaalasi, kes esmalt on lõhna pärast seda toitu söömast keeldunud, kuid siis maitsnud ning nad on maitsest üllatunud olnud,» lausus söögikoha omanik.

Ei ole teada, kust tofu täpsemalt pärit on, kuid arvatakse, et selle juured on Kagu-Hiina mereäärsetel aladel.

Legendi kohaselt on haisva tofu leiutajaks Qingi dünastia aegne hoolimatu rändkaupmees, kes unustas oma tofu kaukas ajaks. Kui ta selle leidis, oli toit käärima läinud ning ebameeldiv lõhn tekkinud.

Hoolimata haisust on see toiduaine populaarne nii Hiinas kui väljapool seda.

Tagasi üles