Mis point on 1000-aastasel vangistusel?

Elu24
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ariel Castro.
Ariel Castro. Foto: SCANPIX

Bradley Manningile mõisteti hiljaaegu 136 aasta pikkune vangistus. Talle esitati 20 erinevat süüdistust seoses Ameerika Ühendriikide ajaloo suurima valitsusdokumentide lekitamisega. Kuid mis on nii pika süüdituse mõte?

Süüdimõistmine ei määra üksnes seda, kui kaua inimene peab trellida taga istuma, vaid sellel on sümboolne funktsioon, sõnab California ülikooli õigusteaduse professor Franklin Zimring.

«Näiteks mõisteti Wall Streeti pettur Bernie Madoff 150 aastaks vangi selleks, et talle öelda «sa oled väga halb inimene» ning nii võibki kedagi süüdi mõista ükskõik kui paljudeks aastateks,» vahendab BBC professor Zimringi sõnu. Samuti on pikk vangistus hoiatuseks teistele kodanikele.

Vangistuse pikkus võib sõltuda väga erinevatest asjadest, näiteks meedia huvist kohtuprotsessi vastu. Professor sõnab, et kahe radikaalselt erineva funktsiooni –sümboolse ja praktilise – vastasseis on tänapäevasele õigusmõistmissüsteemile väga omane ning seda mitte üksnes Ameerika Ühendriikides. Näiteks oli Hispaanias kuulus juhtum, kus pettur mõisteti vangi 2000 aastaks.

Mõned pikad vangistused Ameerika Ühendriikides:

·      150 aastat: Bernie Madoff, pettus, 2009. aasta

·      835 aastat: Shalom Weiss, pettus, 2000. aasta

·      957 aastat: Jeffrey Dahmer, sarimõrvar, 1992. aasta

·      1000 aastat: Petery Mallory, laste seksuaalne ärakasutamine, 2013. aasta

·      1000 aastat: Ariel Castro, inimrööv- ja vangistamine ning vägistamine, 2013. aasta

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles