Leonardo da Vinci maalis Mona Lisat aktina?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo da Vinci maalis Mona Lisat aktina?
Leonardo da Vinci maalis Mona Lisat aktina? Foto: Wikipedia.org

Asjatundjate arvates võis renessansikunstnik Leonardo da Vinci maalida kuulsat Mona Lisat mitmel viisil, kaasa arvatud ka aktina.

Sellisele järeldusele jõuti pärast seda, kui ühest eraraamatukogust avastati maal, millel on kujutatud alasti naist, kes meenutab Mona Lisat, kirjutab msnbc.com.

Leid käivitas diskussiooni da Vinci aktimaalide teemal.

Nimetatud kunstiteos, mis kannab nime «Monna Vanna» pandi välja da Vinci sünnilinna Vinci muuseumis.

Maalil olev naine ei ole Mona Lisa täpne koopia, kuid siiski on ta sarnane Pariisis Louvre`i muuseumis asuval kuulsal maalil kujutatuga.

«Naise asend, pildil kujutatud maastik ning üldine foon on kuulsal maalil kujutatu sarnane,» sõnas Vinci muuseumi juht Alessandro Vezzosi.

Maal alasti naisest kuulus kunagi Napoleoni onu, kardinal Joseph Feschi (1763 1839) kogusse ning oli ligi sada aastat Prantsusmaal asuvas eraraamatukogus, enne kui see teiste Napoleoni pereliikmete kätte läks.

Perearhiivis on ülestähendus, et kardinal ostis selle maali 1845. aastal Rooma aadlisuguvõsa Rospigliosi käest ning maalil olevat kujutatud Prantsuse kuninga Francois I kallimat Mona Lisat.

Hiljem ostis selle maali Napoleon III ning lõpuks jõudis see teos krahv Giuseppe Primoli erakollektsiooni. Primoli oli Napoleoni venna Luciano Bonaparte'i järglane.

Maali kohta käiv dokumentatsioon ei luba kindlalt väita, et tegemist on tõesti da Vinci teosega.

Nüüd plaanitakse maali uurida tänapäeva tehnika abil, tegemaks autorit kindlaks.

«Isegi kui see ei ole da Vinci enda tehtud, on selle maali autor väga täpselt kuulsa kunstniku stiili järele aimanud,» sõnasid asjatundjad.

Da Vinci asjatundja Carlo Pedretti kinnitusel ei usus ta, et kuulus renessansskunstnik on selle teose autor.

Samas on aga neid kunstiajaloolasi, kelle sõnul da Vinci heitis alasti Mona Lisaga tegeliku, ikooniks kujunenud Mona Lisa üle nalja.

«Teada on vähemalt kuus aktimaali, mis võivad kujutada Mona Lisat. Need kõik on valminud da Vinci koolkonna stiilis. Kõige tõenäolisemalt said ta järgijad kuulsast maalist inspiratsiooni,» selgitas Vezzosi.

Vezzosi arvates võib raamatukogust avastatud alasti Mona Lisa olla da Vinci ja ta õpilaste poolt loodud erootiliste maalide seeriast. Need aga ei jõudnud avalikkuse ette, kuna peeti ebasobivateks.

«Monna Vanna» nime kandev maal arvatakse kujutavat prostituudist aadlidaami.

«Jätkame akti-Mona Lisade otsinguid. Saime teada, et üks sarnane renessansimaal on näiteks ka USAs Las Vegases,» lausus Vezzosi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles