Pikselöögi elekter tõstis juuksed püsti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikselöök
Pikselöök Foto: SCANPIX

USAs Californias Moro Rockis tehti aastaid tagasi foto, millel on näha kahte venda juuksed püsti peas.

Foto tehti natuke aega enne pikselööki ning juuksed tõstis püsti elektrilaeng, edastab Daily Mail.

Pildil olev vanem vend sai kolmanda astme põletushaavad. Vennad olid siis 12- ja 18-aastased.

Õhus olnud elekter oli pikselöögi eelseks hoiatuseks, kuid vennad ei teadnud, et nad on suures ohus.

Foto tehti 20. augustil 1975. aastal ja sel kuul jõudis see Michael McQuilkeni blogi kaudu internetti, kus see levima hakkas.

Praegu 56-aastane Michael McQuilken meenutas, et ta olid matkamas Sequoia rahvuspargis koos oma vendade Seani ja Jeffy ning õe Mary ja tema sõbranna Margiega.

Moro Rocki mäel olles leidsid matkanud, et ilm hakkas muutuma ning järsku tõusid nende juuksed püsti. Kõik pidasid seda huvitavaks vaatemänguks.

15-aastane Mary tegi oma Kodaki kaameraga sellest fenomenist fotod.

McQuilken kirjutas oma blogis, et kui ta pikse eelselt oma käe püsti tõstis, siis oli ta sõrmuse ümber kuulda valju praginat.

Noored ei teadnud, et need olid märgid õhus oleva elektri kohta ning nad oleksid pidanud varju otsima.

Grupp lahkus mäelt kui temperatuur langema ja rahet sadama hakkas. Siis aga leidis aset katastroof.

McQuilkeni sõnul tuli väga hele pikselöök. Siis tundis ta, kuidas ajataju kadus ja ta keha muutus kaalutuks ning vali kõmakas lõi kõrvad lukku.

Kui ta uuesti teadvusele tuli nägi ta, et vend Sean on pikselöögiga pihta saanud

«Sean oli maas ja ta hoidis oma põlvede ümbert kinni. Jooksin tema juurde ning katsusin pulssi ja kontrollisin hingamist. Ta oli veel elus. Kandsime ta alla parkimisplatsile. Seanil olid seljal kolmanda astme põletushaavad,» meenutas vend.

Ta pääses haiglasse, sai ravi ja jäi ellu.

Noored matkajad kohtusid ühe paariga, kus naine püüdis pärast pikselööki oma abikaasale kunstlikku hingamist teha, kuid see ei aidanud. Mehe kehal südame kohal oli näha põlenud kohta. Lawrence Bradley nimeline mees ei jäänud pikselöögist ellu.

Paigas oli veel üks mees, keda tabas pikselöök. Ta jäi ellu, kuid ta kaamera lenda tuhandeks killuks. McQuilkeni sõnul hävitas pikselöök selle mehe riided ning neist jäid vaid ribad.

«Samuti olid kõik ta kehakarvad ära kõrbenud. Talle öeldi, et need ei kasva enam kunagi tagasi. Ta kaotas teadvuse ning oli pärast seda kuus kuud koomas,» jätkas McQuilken oma blogis.

McQuilken naljatas, et ei tema ega ta vend ei saanud piksest superjõudu, vaid ettevaatlikkuse, et äikeselise ilmaga ei tasu kuskile kõrgele kohale ronida.

Äikesetorm võib olla ilus vaadata, kuid samas ohtlik. 1982. kuni 2011. aastani kaotas USAs igal aastal pikse tõttu keskmiselt elu 54 inimest.

Pilte vaata siit.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles