Ajaloolased: kapuutsiga ülerõivast seostati juba keskajal gängidega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapuutsiga ülerõivast seostati juba keskajal gängidega. Foto on illustreeriv
Kapuutsiga ülerõivast seostati juba keskajal gängidega. Foto on illustreeriv Foto: jupiterimages.com

Briti ajaloolaste sõnul seostati juba keskajal kapuutsiga lühikese ülerõiva kandjaid gängide ja vägivallaga.

Keskajaeksperdi, professor Robert Bartletti sõnul valisid näiteks 12. sajandil rahutusi tekitanud noored kapuutsiga jaki oma põhiliseks rõivaesemeks, kirjutab The Telegraph.

«Ajaloodokumentides on mitmeid viiteid Londoni vägivaldsete, taltsutamatute ja seadustele mitte alluvate õpipoiste kohta,» lausus ajaloolane.

Bartlett jätkas, et õpipoisid olid meistri juures õppides vanemate kontrolli alt väljas ja tihtipeale käitusid, nagu noored ikka käituvad – sattusid kaklustesse või korraldasid neid ise.

«Kapuutsiga mantleid ja jakke kanti keskajal eelkõige talveperioodil. Kuid neid kandsid ka oma nägu varjata tahtnud kurikaelad ja seda aasta läbi,» sõnas ajaloolane.

Bartletti sõnul pole mitmed keskajast pärinevad kombed ja käitumismustrid kadunud ka 21. sajandil.

«Näiteks 12. sajandil ladina keeles kirjutatud käsikirjas Potatrix Anglia seisab, et noored tarbivad liiga palju alkohoolseid  jooke ja muutuvad selle tõttu vägivaldseks,» nentis uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles