Pildid: Richard III matmispaigast leiti kirst kirstu sees

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti arheoloogide meeskond teatas eile, et nad leidsid Leicesterist kuningas Richard III skeleti avastamise paigast ebatavalise kirstu, mille sees oli veel üks kirst.

Teadlased tegid lisaväljakaevamisi kunagise frantsiskaanlaste kloostri asupaigas, edastab AFP.

Kuningas Richard III maeti sinna kloostrisse 1485. aasta septembris. Ta hukkus Lancasterite ja Yorkide suguvõsade vahel peetud Rooside sõja Bosworthi lahingus 22. augustil samal aastal. Richard III oli viimane Yorki soost kuningas Inglise troonil.

Arheoloogide kinnitusel kaevasid nad välja keskaegse kivikirstu juba möödunud aasta septembris, kuid selle uuringud viidi läbi alles sellel aastal.

Kivikirstu seest leiti veel pliist kirst, kus olid inimjäänused. Asjatundjate sõnul maeti nii vaid väga kõrge sotsiaalse positsiooniga isikuid.

Nimetatud kivikirst on 2,1 meetrit pikk ning pea osas 0,6 meetrit ja jalgade osas 0,3 meetrit lai.

Arheoloogid oletavad, et need inimjäänused võivad kuuluda Leicesteri frantsiskaanlaste kloostri asutajale Peter Swynsfeldile, kes suri 1271. aastal või siis 14. sajandi rüütlile Sir William de Motonile.

Välja pakuti, et kirstudes olev isik võib olla ka Sir William of Nottingham, kes suri 1330.

Ekspertide sõnul peavad nad leidma viisi, kuidas pliikirstu avada ilma selles olevat surnukeha kahjustamata.

Leicesteri ülikooli esindaja Matthew Morris sõnas, et varem ei olnud arheoloogid leidnud ühtegi sellist matmist, kus kirst oleks kirstu sees olnud.

«Richard III jäänuste leidmine oli suurepärane. Paigas on aga veel müstilist, sest me ei tea veel, kes on see teine isik, kelle me sealt leidsime,» nentis arheoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles