Kliimasoojenemise tõttu kaob Alaska küla kümne aasta pärast veel alla

Elu24
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüljes Alaskal.
Hüljes Alaskal. Foto: SCANPIX

Peaaegu mitte keegi maailmas pole kuulnud kohast nimega Kivalina, kuid varsti võib see muutuda. Nimelt ennustavad teadlased, et küla kaob juba kümne aasta pärast vee alla ja selle kadumine saab üheks rängimaks otseseks kliimamuutuse tagajärjel toimunud õnnetuseks.

Kivalina küla asub Beringi meres asuval kitsal liivaribal ning on liiga väike, et seda oleks Alaska kaardil näha.

BBC andmetel elab saarekesel 400 pärismaalast. Nende eluasemeks on ühekorruselised majakesed ning nad elatuvad küttimisest ja kalandusest.

Kui varasemalt on just meri neid aastasadu elus hoidnud, siis nüüd on asjad vastupidi. Arktilise jää väga kiire taandumine viimasel kahel aastakümnel on saare jätnud rannikuerosiooni vastu pea kaitsetuks. Enam ei kaitse paks jää paiga rannajoont sügiseste ja talviste tormide hävitava mõju eest ning küla asupaigaks olev liivariba on juba praegu drastiliselt kitsamaks muutunud.

Kahjuks ei ole Kivalina lugu aga ainulaadne. Temperatuurid tõusevad ka Alaska teistel arktilistes piirkondades ning seda kaks korda kiiremini kui mujal Ameerika Ühendriikides. Nii on lähiajal ohus veel vähemalt kaheksa inuitide asulat...

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles