Indrek Pertelsoni ebatavaline pressikonverents Yasuragis

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Pertelson.
Indrek Pertelson. Foto: Rene Pringi

Aprilli esimestel päevadel toimus dzuudokas Indrek Pertelsoni eestvedamisel Arigato spordiklubis omapärane pressikonverents. Ajakirjanikel soovitati kaasa võtta ujumistrikoo ja kummiplätud, et tutvust teha jaapanipäraste kuumaveevannidega.

Rannamõisa teel asuvas uues spordiklubis oli ainulaadne võimalus tutvust teha Yasuragiga.

Yasuragi on jaapanlaste jaoks koht, kus saab ennast laadida, raputada maha väsimuse ja tülikad argimured. Kui aga kõik on niigi hästi, siis nautida lihtsalt muretut olemist.

Arigato koolitusjuht Kertu Bramanis tegi külalistele väikese põneva tutvustuse Yasuragi ajaloost ja jaapani kultuurist. Arigato Spordiklubi juht Indrek Pertelson avalikustas aga Arigato kevadised ja suvised plaanid ning seejärel oligi kõigil huvilistel võimalus Yasuragi meeliülendavaid mõnusid nautida.

Lõõgastushetkedel serveerisid rohelist teed Arigato eksootilised jaapanlannadest administraatorid. Kehakinnituseks pakuti loomulikult aga jaapanipäraseid suupisteid.

Kertu Bramanis pajatas veidike ka Yasuragist:

Mis on Yasuragi?
Yasuragis aeg peatub. Lased kõigil toimetustel minna, rammestud erineva veetemperatuuriga vannides ja kuulad mahedat muusikat. Kosutuseks rüüpad rammusat rohelist teed ja maitsed värskeid puuvilju. Lõõgastust pakub ka aastaringselt avatud 41-kraadise veega välibassein. Kui veest küllalt saab, võid nautida puhkust puhkelavatsitel.

Kõik toimub rahulikus tempos. Yasuragi külastamiseks tuleb varuda aega, see ei ole lihtsalt pärast treeningut läbihüppamise koht. Jaapanlased käivad Yasuragis ka vaimu puhastumise eesmärgil. Yasuragi on iidsetest aegadest olnud paik, kus meeled saavad erksaks ja hing saab taaskosutust. Puhtaks saavad nii keha kui vaim. Need on hetked iseendale.

Miks Yasuragis käia?

Onsenide külastamine on mõnusaks lõõgastuseks nii vanadele kui noortele, peredele ja sõpruskondadele. Onsenil veel on tervistav mõju, kuna see sisaldab rohkesti mineraale. Mineraalide rohke vesi ravib nahahaigusi, seljavalusid, günekoloogilisi probleeme, närvihaigusi jne Onseni vee toonid võivad olla valged, rohelised, sinised või hallid vastavalt sellele, milliseid mineraale vees leidub. Onsenide ajalugu ulatub rohkem kui tuhande aasta taha.

Kui kaua on soovitav onsenis istuda?
Jaapanis öeldakse, et onsenis istudes võiks lugeda sajani. Mõned inimesed hindavad end sageli üle ja sunnivad ennast kauem onsenis istuma, kui nende keha seda tegelikult tahaks. Liiga pikk onsenis istumine võib põhjustada uimasust ja peapööritust, sümptomid võivad sarnaneda kuumarabandusele. Kui soovite kauem onseni nautida on soovitav vahepeal teha pause ja seejärel protseduuri korrata. Onsenis pole soovitav käia üle kolme korra päevas.

Yasuragi etikett
Yasuragi on koht, kus saab unustada igapäevase kiire elutempo ja aja maha võtta. Seetõttu on Yasuragi ka üsna vaikne ja rahulik koht. Jooksmine ja tormlemine siia ei kuulu. Rääkimine võiks toimuda tasasel häälel, et teisi mitte segada.

Loomulikult on ka lapsed Yasuragisse teretulnud, kuid ainult koos vanemaga. Vanem peab vastutama, et laps peab kinni headest tavadest ja suudab olla vaikselt ilma teisi kliente häirimata. NB! väikelaps peab olema “potile treenitud” või kasutama ujumispampersit.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles