Võidupühaparaad tuleb tehnikarohke

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka tänavusel Võidupüha paraadil näeb 90 mm suurtükke.
Ka tänavusel Võidupüha paraadil näeb 90 mm suurtükke. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Traditsiooniline Kaitseliidu võidupühaparaad toimub tänavu teisipäeval, 23. juunil algusega kell 11 Jõgeval. Lippude all on üle 800 kaitseliitlase, kaitseväelase, naiskodukaitsja, noorkotka, kodutütre ning eespool nimetatute koostööpartneri ja külalise.

Kui ilm võimaldab, lendavad paraadrivist üle neli hävitajat ja kolm helikopterit.

Paraadi võtab vastu president Toomas Hendrik Ilves, kes peab ka võidupüha kõne ja annab maakondade esindajatele üle võidutule.

Võidutule viivad tänavu maakondadesse Kaitseliidu järjepidevuse kandjad ehk need kaitseliitlased, kes olid organisatsiooni taassünni juures (Kaitseliit taasloodi 17. veebruaril 1990. aastal) ja on liidu aktiivsed liikmed tänini.

Selleaastane võidupühaparaad tõotab eriti palju vaatamist neile, kes huvituvad militaartehnikast. Nii toovad kaitseliitlased paraadile 90 mm tagasilöögita tankitõrjekahurid, mida veavad maasturid Mercedes-Benz 250 GD, ja 81 mm miinipildujad, mis on asetatud autodele Mercedes-Benz UNIMOG.

Kaitseväelased sõidutavad aga paraadile Mercedes-Benz UNIMOGide, maasturite Mercedes-Benz 250 GD ja veoautode MAN 4520 slepis kaks õhutõrjekahurit ZU-23-2, kaks 155 mm haubitsat, kaks tankitõrje-raketikompleksi Milan, kaks tankitõrje-raketikompleks Mapats ja kaks 120 mm miinipildujat.

Ka põristavad üle paraadiplatsi kaks soomustransportööri Pasi.

Lahke ilma korral tuiskavad kella poole ühe paiku tervituslennul üle piduliste peade Tšehhi lenduritest juhitud NATO hävitajad Saab 39 Gripen, samuti on lubanud lennata paraadi tervitama kaks Briti kuningliku õhuväe hävitajat Tornado.

Ülelennu paraadist teevad kaitseväe helikopterid Robinson ja piirivalve helikopter Agusta.

Kella ühest päeval on kõik see tehnika, sealhulgas helikopteridki) Jõgeva staadionil käega katsuda, staadionil jagatakse ka sõdurisuppi.

Kes tahab päeva nautida täie rinnaga, sellele jätkub paraadiga alanud pidu kell 17 Kassinurme linnusemäel, seal algab kella viiest õhtul võidupüha tuletseremoonia, ning hiljem Jõgeva kultuurikeskuse suvelaval, kus töötavad puhvetid ja pidulisi rõõmustavad pasunakooride ning rahvatantsijate esinemine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles