Teadlased leidsid suus halba lõhna tekitava bakteri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased leidsid halba suulehka põhjustava bakteri
Teadlased leidsid halba suulehka põhjustava bakteri Foto: AFP / Scanpix

USA teadlased leidsid suus halba lõhna tekitava bakteri.

Uurijate kinnitusel tekitab halba hingeõhku ehk halitoosi eelkõige solobacterium moorei nimeline bakter, kirjutab STT.

Teadlased uurisid 21 halva suuleha käes kannatavat isikut ja kontrollgrupiks oli 36 isikut, kellel halitoosi ei täheldatud.

Uurijad leidsid kõigi selle haiguse põdejate suust solobacterium moorei bakteri, välja arvatud neljalt katsealuselt, kellel diagnoositi igemepõletik. Kontrollgrupil seda bakterit ei täheldatud.

Halitoosi põhjustavad keele tagaosas ja kurgu ülaosas asuvad erinevad bakterid. Need toodavad mitmeid halvalõhnalisi aineid ja rasvhappeid. Oma panuse halva lõhna tekkele annavad ka mõned toiduained nagu kohv, küüslauk, sibul, mahlad ja piimatooted. Samas mängivad selle tekkes rolli ka mitmed kroonilised haigused.

Uurijate sõnul plaanivad nad jätkata solobacterium moorei uurimist ning leida viisi, kuidas selle bakteri tekitatud halba lehka saaks vähendada.

«Avastasime, et eelkõige põhjustab see bakter halva leha tekkimist. Teised suus leiduvad bakterid mängivad halitoosi tekkes väiksemat rolli,» selgitasid uurijad.

Arstid soovitavad halva suuleha tekkimise ennetamiseks regulaarselt hambaid pesta, vähemalt kolm minutit korraga ja keelekaabitsat kasutada. Kui hambaharja pole käepärast, tuleks närimiskummi närida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles