EV 95 kutsub üles rajama tammesalusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammede istutamine Kiviõli I Keskkooli aeda 31.05.2013
Tammede istutamine Kiviõli I Keskkooli aeda 31.05.2013 Foto: EV95 korraldustoimkond

Eesti Vabariigi 95. sünnipäeva aastal on algatatud mitmeid ettevõtmisi, mis viivad edasi 100. sünnipäeva tähistamiseni. Üheks neist on Eesti 100 tammeparkide, -salude või -alleede rajamine. Kes tahab kaasa lüüa, peab tammetõrude korjamisele mõtlema juba sellel sügisel. 

Riigikantselei ja EV 95 korraldustoimkonna eestvedamisel rajatakse vabariigi 100. sünnipäeva auks igasse Eesti maakonda tammedest mälestuspargid, salud või alleed. Iga salu on kasvatatud kodumaistest tammetõrudest. Nende salude või parkide kasvatajateks-istutajateks on eelkõige noored põhikoolide ja gümnaasiumite õpilased, aga samuti ka kõik soovijad. Kõigis neis saludes, parkides või alleedel on ka oma teabetahvel või ausammas, mis külastajate muidu tulevikku suunatud pilkudel ka minevikku näha võimaldab. Sellel sambal on jäädvustatud kõik tammede istutajad.

Ettevalmistava pilootprojekti raames korjasid mõnede koolide õpilased möödunud sügisel tammetõrusid ning säilitasid neid üle talve, et kevadel tõrud maha istutada. „Kiviõli I Keskkoolis on juba tärganud pisikesed puud, mis on nüüdseks istutatud kooliaeda. Samuti õnnestus tammetõrude hoidmine ja pisikeste istikute istutamine Hiiumaal Suuremõisa põhikoolis. Järgmisena kutsume 2013. aasta sügisel koolilapsi korjama tammetõrusid ning neist omale istikuid kasvatama,“ rääkis valitsuse infonõunik Riina Soobik.

Nõusoleku tammetõrude korjamiseks on andnud igast maakonnast vähemalt üks kool. Samuti on andnud nõusoleku tammesalu, -pargi või –allee rajamiseks sobiva koha leidmisel ja omalt poolt abikäe pakkumisega vastav omavalitsus. „Kahjuks saab selles ettevõtmises osaleda siiski väga väike hulk eestimaalasi. Seetõttu oleme mõelnud ka tammede istutamise laiendamisele üldrahvalikuks ettevõtmiseks. On oluline, et kõik soovijad saaksid istutada oma puu Eesti Vabariigi 100. juubeliaasta tähistamiseks. Seetõttu kutsume kõiki soovijaid üles 2013. aasta sügisel omale tammetõrudest istikuid kasvatama, mida 2018. aastal oleks võimalik mõnda tammesalusse istutada. Paljudel inimestel on oma kinnistud, kus seda teha võiks ning oleks suurepärane, kui Eesti Vabariigi juubeli puhul alustataks oma pere või suguseltsi tammiku rajamist,“ jätkas Soobik.

Kindlasti on ka neid, kes küll sooviksid Eesti Vabariigi juubeli puhul tamme istutada, kuid kellel puudub selleks oma maa. Samas võib leiduda ka maaomanikke, kes meeleldi näeksid oma maal just sellist väärikat tammesalu või –alleed. Nende kahe osapoole kokkuviimiseks on korraldusmeeskond palunud appi Teeme ära! oma teadmiste ja võimalustega.
Tammeparkide, -salude ja -alleede rajamise ideega on hea meelega kaasa tulnud ka mitmed partnerid nagu RMK, Erametsaliit, maavalitsused, paljud omavalitsused, ministeeriumid ja ka ettevõtted on koostöö vastu huvi üles näidanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles