Lo-fi popigeenius Ariel Pink ja tema Haunted Graffiti 14. juunil klubis Tapper

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ariel Pink's Haunted Graffiti
Ariel Pink's Haunted Graffiti Foto: HUH

Kellele unistuste täitumine, kellele lihtsalt unenäoline hetk, aga kindlasti on tegemist suursündmusega Eesti muusikaelus. Ariel Pink on muusik, kes veel 21. sajandil on suutnud kõigutada popmuusika alustalasid ja teinud seda ilma suurema vaevata, sundimatult ning loomulikult, elust enesest tuleneva inspiratsiooni vahendusel, kõikvõimalikest muusikatööstuse mehhanismidest ja reeglitest sõltumatult.

Los Angeleses elav 30-aastane laulja, laulukirjutaja ja produtsent Ariel Pink, kelle album «Worn Copy» valiti Eesti Ekspressi muusikakriitikute poolt aasta 2005 parimaks albumiks, alustas lugude kirjutamist 8-aastasena ning on alates 1996.a. salvestanud üle 500, mõnedel andmetel ligikaudu 1000 lugu, millest suurem osa on tänaseni ametlikult avaldamata.

Pinki muusikukarjäär sai suurema hoo sisse aastal 2003, mil tema CD-R jõudis ühiste tuttavate kaudu ansambli Animal Collective liikmete kätte, kes vaimustusid kuuldust sedavõrd, et otsustasid avaldada tema 1999.a. salvestatud lugudega plaadi «Doldrums» oma isikliku plaadifirma Paw Tracks alt.

Üleilmse levikuga Paw Tracks on hiljem avaldanud veel kaks albumit Ariel Pinki vanema materjaliga – «House Arrest» ja «Worn Copy» (Eesti Ekspressi «Aasta Plaat 2005»), mis kinnistasid Pinki mainet planeedi ühe kummalisima ja köitvama artistina. Samas on kõikidel tema ametlikel plaatidel leiduvad lood salvestatud aastaid enne nende avaldamistist, nii ootavadki Ariel Pinki fännid pikisilmi päeva, millal saab kuulda tema värskemat loomingut.

Pink loob enamiku oma muusikat kodus mikrofoni, kitarri, basskitarri ja klahvpillidega, kasutades salvestamiseks peamiselt 8-realist kassettmagnetofoni. Oma muusika kõlapildiga püüab Pink edasi anda ja idealiseerida popmuusika kuulamise kogemust kesklaine raadiojaamalt – kõrv vastu vanemate vana raadiot, millest kanduvad noore kuulajani läbi sahina, justkui «teispoolsusest», jumalikud ja salapärased helid.

Kirgliku muusikafänni Pinki eeskujud ulatuvad alates gooti-rock'ist (Bauhaus, The Sisters of Mercy) ja The Cure’ist, keda ta on nimetanud oma suurimaks lemmikbändiks, kuni R Stevie Moore'i (kõigi kodulindistajate isa), David Bowie ja Michael Jackson’ini.

Sulatades kokku krabiseva raadiokrapi esteetikat nihestatud lo-fi popiga, on tal õnnestunud saavutada helipilt, mis on korraga nii kaunis kui segadusseajav, aga samas äärmiselt köitev. Pink rakendab oma lugudes muljetavaldavat hulka erinevatel ajastutel poplugude kirjutamisel kasutatud võtteid, mis kõlavad nii autentselt, nagu oleks nad «teleporteeritud» muutmata kujul otse nende loomise hetkest.

Vaieldamatult üliandeka laulukirjutaja Ariel Pinki lood on meloodilised ja kaasakiskuvad ning kõlavad tihti tuttavlikult, meenutades kõige vahetumat ja otsekohesemat 70ndate ja 80ndate pop-rocki.

Ariel Pink esineb Tallinnas 14.maist kuni 26.juunini kestva Euroopa tuuri raames koos oma bändiga Haunted Graffiti, kuhu kuuluvad bassist Tim Koh (White Magic), kitarrist Cole GN (The Samps), klahvpillimängija Kenny Gilmore (Lilys) ja trummar Aaron Sperske (Beachwood Sparks, Lilys).

Soendusesinejana on laval ka Galaktlan Grupp, kes esitab improvisatsiooniliste elementidega variatsioone Taavi Laatsiti poolt loodud muusikale. Algselt elektroonilisena komponeeritud lood muunduvad neljaliikmelise grupi esituses psühhedeelse maiguga dünaamiliseks space-rockiks, jäädes samas meloodiliseks ja harmooniliseks.

Ariel Pink´s Haunted Graffiti esineb Tallinna rokiklubis Tapper pühapäeval, 14. juunil. Uksed avatakse kell 19:00 ja esimene ansambel astub lavale kell 20:30. Piletid ürituse on saadaval Piletilevi müügikohtadest hinnaga 195 krooni ja kohapealt hinnaga 250 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles