Pühapäeval mälestatakse küüditatuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus toimub küüditatute mälestusüritus pühapäeval Riia maantee ääres asuvas Leinapargis.
Pärnus toimub küüditatute mälestusüritus pühapäeval Riia maantee ääres asuvas Leinapargis. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pühapäeval, 14. juunil mälestatakse Pärnus ja Pärnu-Jaagupis juuniküüditatuid.

Pärnu linna esindajad osalevad pühapäevasel leinapäeval algusega kell 12 Leinapargis toimuval üritusel.

Pärnu abilinnapea Jane Mets ja Pärnu linnavolikogu esindaja asetavad Leinapargis pärja küüditamises kannatanute mälestuskivile.

Lisaks linna esindajatele esinevad sõnavõtuga Pärnu Eliisabeti koguduse õpetaja Enn Auksmann ning Pärnumaa Memento esimees Kersti Portnov.

Laulab segakoor Endla.

Pärnu-Jaagupis kogunevad inimesed leinapäeval kell 11 koolimuuseumi õuele, langetamaks pea küüditatutele ja hukatutele mõeldes.

Kõnelevad koduloolased May-Eliisabet Maiste ja Elmu Rukki ning Halinga vallavanem Ülle Vapper, esinevad Pärnu-Jaagupi muusikakooli õpilased.

"Minu käes on leina- ja mälestusleht 1942. aastast, sealt selgub, et ainuüksi Vee, Jakobi ja Halinga vallast oli nõukogude võimu tulles arreteeritud või tapetud 67 inimest, peale nende hukatud, kokku ligi 100 inimest," rääkis Maiste kui ürituse üks korraldajaid koos Pärnu-Jaagupi haridusseltsi ja koolimuuseumiga.

Represseeritute või hukatute nimed loetakse ette küla ja talu nimetades, nii saavad nad mälestushetkedel osalejatele, eriti nimetatute lähedastele isikustatud.

Kell 12 on Pärnu-Jaagupi kirikus mälestusjumalateenistus.
Esmaspäeval kell 19 algab Pärnu-Jaagupi kirikus kontsert "Me ei näinud teda enam kunagi".

Eestist küüditati 1941. aasta 14. juunil Venemaale teadaolevalt 10 205 inimest, neist valdav enamus ehk 80 protsenti olid naised, lapsed, vanurid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles