Tansaania nõiaarstid tapavad albiinosid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Negriidne ema koos albiinost tütrega
Negriidne ema koos albiinost tütrega Foto: AFP / Scanpix

Tansaanias on hakanud üha sagedamini hakanud aset leidma juhtumid, kus niinimetatud nõiaarstid tapavad albiinosid.

Ohvritelt eemaldatakse teatud kehaosad ja organid, sest tansaanlased usuvad, et nende abil on võimalik oma ellu õnne ja jõukust tuua, kirjutab Reuters.

Politsei andmetel on alates möödunud aasta märtsist kuni siiani mõrvatud 19 albiinot ja kaks heleda nahavärviga isikut on kadunuks tunnistatud.

«Tansaanias on levinud uskumused, et teatud välimusega isikute kehaosad võivad aidata jõukale järjele saada,» lausus politsei esindaja.

Ametivõimude sõnul on levinud arvamus, et albiinod on samuti nõiad ja selle tõttu tuleb nad tappa.

Negriididest elanikkonnaga Tansaanias elab umbes 270 000 albiinot.

Politsei andmetel maskeeruvad nõiaarstid alternatiivmeditsiiniga ravijateks ning tapavad nende juurde vastuvõtule tulnud albiinodest patsiendid.

«Šarlatanid tapavad süütud ohvrid, lõigates neilt ära genitaalid, keeled ja rinnad ning eraldades ka mitmeid siseorganeid,» selgitas ametivõimu esindaja.

Nad lisasid, et eriti on albiinode kehaosadest huvitatud inimesed, kellel on kaevandusfirmad  või tegelevad kalastamisega.

Albiinod kannatavad albinismi all, mis on pigmentide vaegus organismis.

Albinism on osaline või täielik värvaine ehk pigmendi melaniini puudumine, mistõttu nahk ja karvad on tavaliselt heledad ning silmade vikerkest sagedamini helesinine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles